Agris.cz - agrární portál

Sklizeň ovoce klesla, rekord byl u hrušek a švestek

19. 1. 2010 | Denik.cz

Sklizeň ovoce v sadech českých pěstitelů loni meziročně klesla o tři procenta na 178.090 tun. Hlavním důvodem byla nižší sklizeň jablek.

V porovnání s pětiletým průměrem byla celková úroda o více než tři procenta vyšší. Rekordní sklizně loni zaznamenaly hrušky a švestky. Naopak velmi slabá byla úroda broskví. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Průměr

„Celkovou sklizeň ovoce hodnotíme jako průměrnou. Jablek bylo méně, více se urodily peckoviny,“ řekl. Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, loni meziročně klesla o sedm procent na 144.993 tun, což odpovídá dlouhodobému průměru.

Naopak razantně vzrostla sklizeň hrušek, a to o 120 procent na rekordních 5866 tun. Ovocnáři totiž v minulých letech vysadili nové stromy, které nyní přicházejí do plné plodnosti. „Je to pozitivní trend. Prostor pro české hrušky na domácím trhu je stále veliký. Zhruba 70 procent hrušek na trhu je z dovozu,“ řekl Ludvík.

Rekordně se loni urodilo i švestek. Nárůstem sklizně o 34 procent na 7543 tun zaujaly za jablky druhé místo v objemu sklizně a předstihly dosud vždy druhé višně. „Produkce švestek dál poroste, jejich spotřeba jde nahoru,“ řekl Ludvík. S novými výsadbami se změnila i odrůdová skladba umožňující nabízet švestky na trh po čtyři měsíce v roce. Ludvík odhadl, že asi 60 až 70 procent švestek jde na konzum, zbytek na průmyslové zpracování.

Broskve upadávají

Ovocným druhem v úpadku jsou podle Ludvíka broskve, jejichž sady ovocnáři již neobnovují. „Broskve drtí levnější produkce broskví z Itálie a Řecka, které dokážou trh plynule zásobovat po pět měsíců v roce,“ řekl. České broskve jsou naproti tomu sezonní záležitostí dvou měsíců a obchodníci kvůli tomu nechtějí na tuto krátkou dobu měnit již nastavené dovozy z jihu Evropy. Sklizeň broskví loni klesla o více než pětinu na 3038 tun.


Zdroj: Denik.cz, 19. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 15:30