Agris.cz - agrární portál

Produkce technických plodin v Jihočeském kraji se zdvojnásobila

20. 1. 2010 | ČTK

Na jihu Čech v posledních letech výrazně rostla produkce technických plodin. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnili statistici. Sledování prováděli v letech 2000 až 2007, aktuálnější kompletní vyhodnocení zatím nemají. Zvyšovala se především plocha řepky, z toho důvodu, že ubýval dobytek. Další nárůst ploch technických plodin zemědělci již neočekávají.

Hlavním důvodem je, že osevní plocha řepky se musí každý rok obměňovat a zvyšováním ploch by nebyl dodržen osevní postup informoval ředitel Okresní agrární komory v Písku Václav Varous. Produkce řepky přináší zemědělcům vysoké výnosy. "Plochy, obzvláště řepky, se v posledních letech zvyšovaly z toho důvodu, že se snižovaly stavy dobytka a místo pícnin původně potřebné pro krávy se sela řepka," vysvětlil Varous.

Rostlinná produkce v roce 2007 v poměru k živočišné produkci je v Jihočeském kraji 48 procent proti 49 procentům, v České republice je to 41 procent proti 55 procentům. Je to především z toho důvodu, že je zde častější chov skotu na maso, kde se kraj na celorepublikové produkci podílí 15 procenty. Intenzitu chovu skotu má kraj třetí nejvyšší. Ještě významnější je postavení kraje v produkci vajec, celá jedna šestina produkce vajec zemědělského sektoru ČR pochází z Jihočeského kraje.

Menší rostlinná produkce je rovněž dána nižším procentem orné půdy, v roce 2007 to bylo zhruba o 11 procent méně, než představuje procento v rámci České republiky. V rostlinné produkci se kraj orientuje na obiloviny, zejména na pšenici.

Jihočeské zemědělství se na produkci České republiky podílelo téměř 11 procenty a mezi kraji se řadí na čtvrté místo. Jako jediný kraj má převažující živočišnou výrobu za celé sledované období.

Jihočeský kraj patří v rámci České republiky k oblastem s nejvyšší lesnatostí s přibližně 15 procenty lesa celé České republiky. Ani v rámci kraje však není lesnatost rovnoměrná, nejvyšší je v oblasti Šumavy a Novohradských hor. Významnou roli v Jihočeském kraji hraje také rybářství. Značná část vodních ploch je využívána k chovu ryb, který má v kraji staletou tradici. Nejvýznamnější chovanou rybou je kapr. Celkově pochází z Jihočeského kraje zhruba polovina produkce ryb v České republice.

Zemědělci v Jihočeském kraji obhospodařují 422.650 hektarů zemědělské půdy, z toho je 261.094 hektarech orné půdy. V zemědělství pracuje více než 19.000 osob. Víc jak polovina z nich je ve věku 45 až 64 let.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:10