Agris.cz - agrární portál

FDA schválila zkrmování lničkové moučky skotu

20. 1. 2010 | APIC-AK

Ve Spojených státech byla lničková moučka oficiálně schválena jako krmivo pro skot.

Americká Správa potravin a léčiv (US Food and Drug Administration) odsouhlasila zařazení moučky z lničky seté, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, do krmných dávek skotu. Podle směrnice FDA je přijatelné zařazení lničkové moučky v objemu do 10 % krmné dávky skotu za účelem obohacení finálního produktu – hovězího masa – o zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Protože ve Spojených státech a v Kanadě dosahují početní stavy skotu hranice 10,5 milionu kusů, mohlo by se bezesporu jednat o vytvoření nového tržní segmentu enormního rozměru. Jako největší světový dodavatel lničkové moučky a oleje pro výrobu biopaliv je jediná společnost Great Plains Oil and Exploration - The Camelina Company schopná dodávat chovatelům skotu signifikantní množství této moučky.

Lničková moučka se již stala ve Spojených státech součástí krmných dávek milionů kusů drůbeže. Podle sdělení jednoho zákazníka společnosti Great Plains během dvou posledních let, kdy zařazoval lničkovou moučku do krmných dávek došlo u vykrmovaných kuřat k nárůstu jejich hmotnosti. Předchozí studie vedly k přesvědčení, že maso brojlerů krmené moučkou bohatou na omega-3 mastné kyseliny tyto kyseliny skutečně také obsahuje a je tak zdravotně příznivější z hlediska lidské spotřeby. Za předpokladu, že se skutečně potvrdí zdravotní přínos lničkové moučky, společnost Great Plains se domnívá, že by se mohlo maso z hovězího dobytka krmené lničkovou moučkou ztržňovat jako prémiový značkový produkt.


Zdroj: APIC-AK, 20. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:19