Agris.cz - agrární portál

Zemědělcům v boji za ceny mléka by mohla pomoci cenová novela

20. 1. 2010 | ČTK

Pomoci zemědělcům v boji s nízkými výkupními cenami mléka by mohly novela zákona o cenách a zákon o významné tržní síle, které nabývají účinnosti 1. února. Měly by umožnit účinnější kontrolu obchodních řetězců. Poukázal na to dnes předseda senátního zemědělského výboru Jan Hajda (ČSSD) při projednávání petice, v níž zemědělci požadují dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Jinak podle farmářů hrozí v Česku likvidace výroby mléka a výrobků z něj.

Členové výboru se s požadavky signatářů petice v podstatě ztotožnili. Podle některých z nich, například Adolfa Jílka (za TOP 09) je ovšem hlavní problém v zemědělské politice Evropské unie. Jílek kritizoval dovoz dotovaného mléka z Polska. Výbor se k petici, kterou během měsíce podepsalo na 16.000 lidí, vrátí v půlce března, Chce si vyslechnout také zástupce obchodních řetězců a chce mít na stole také výsledky plánovaných cenových kontrol ministerstva financí v obchodech.

Cílem petice podle jejích tvůrců není regulace trhu nebo snaha o získání nějakých dotací, ale dodržování zákona, jehož novelizace problém i podle nich částečně řeší. Mlékárny podle autorů petice v rozporu se zákonem loni vykupovaly mléko od farmářů za průměrnou cenu kolem šesti korun za litr, výrobní náklady chovatelů však převyšují osm korun. Situace se nyní podle Františka Sládka z ministerstva zemědělství mírně zlepšila, výkupní ceny se pohybují kolem sedmi korun.

Zemědělci podle Hajdy na mléku loni prodělávali půldruhé koruny za litr. Na cihle eidamského sýra tratí 61 korun, na kostce másla 11 korun. Nízké výkupní ceny mléka jsou podle zemědělců zejména pro menší farmáře likvidační. Zástupce Agrární komory podotkl, že za uplynulých 20 let se počet dojnic v Česku snížil o milion na necelých 400.000 a mléka se dováží téměř stejné množství, jaké se vyváží. Česku tak podle něj hrozí, že přestane být v produkci mléka soběstačné.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 17:16