Agris.cz - agrární portál

Svaz: Podíl dovážených sýrů v obchodech vzrostl na téměř polovinu

21. 1. 2010 | ČTK

Stále více sýrů na pultech tuzemských obchodů pochází ze zahraničí, jejich podíl rok od roku roste a je již téměř poloviční. Od ledna do listopadu loňského roku bylo do země dovezeno 68.000 tun sýrů, zhruba o pětinu více než ve stejném období předloni, řekl ČTK výkonný ředitel

Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Mezi dováženými sýry převládají sýry eidamského typu, vozí se nejvíce z Německa a Polska.

Přestože dosud nejsou k dispozici údaje za celý loňský rok, vše nasvědčuje tomu, že domácí spotřeba sýrů po předloňském mírném meziročním propadu loni lehce vzrostla. Nárůst dovozů tak patrně nahradil mírný pokles produkce českých sýrařů. Ti předloni vyrobili 98.692 tun sýrů, zhruba 20.000 tun vyvezli. Statistika za 11 měsíců loňského roku ukazuje pokles produkce sýrů o 0,3 procenta.

Spotřeba sýrů v České republice z dlouhodobého hlediska roste. Zatímco v roce 1993 činila roční spotřeba na hlavu 6,1 kilogramu, v roce 2008 i přes mírný meziroční pokles dosáhla téměř 13 kilogramů.

V loňském roce dle neúplných výsledků pokračoval pokles obliby tavených sýrů, v jejichž konzumaci přesto patří Čechům dlouhodobě světové prvenství. Podle Němce je tato zvláštnost pozůstatkem minulého režimu, kdy byl výběr sýrů ostatních kategoriích oproti dnešku výrazně chudší.

Přestože sortiment sýrů se v posledních letech výrazně rozšiřuje, nedosahuje rozsahu předních sýrařských zemí. Češi navíc dávají přednost hlavně eidamu a dalším polotvrdým sýrům tohoto typu. "Pokud by si český spotřebitel chtěl koupit sýrovou specialitu, tak si ji sežene," uvedl Němec. Český zákazník však zejména z cenových důvodů vybírá sýry levnějších cenových kategorií. V cenové válce české mlékárny nestačí svým zahraničním konkurentům a klesá jejich podíl na trhu.

"Český spotřebitel byl léta zvyklý na eidam už v době, kdy nabídka sýrů nebyla příliš velká. Jeho výhodou je ale také to, že se může používat na různé způsoby. Dá se konzumovat na svačinu, oběd i večeři. Jakousi českou specialitou je smažený eidam," řekl ČTK již dříve Miroslav Hrazdil ze sýrárny v Želetavě. Eidam je prý oblíbený také díky jemné a neutrální chuti, která umožňuje například oproti plísňovým sýrům daleko širší kulinářské použití.

V porovnání s ostatními evropskými národy jsou Češi, kteří ročně zkonzumují 17 kilogramů sýrů a tvarohů jejich lehce podprůměrnými jedlíky. Evropský průměr přesahuje 18 kilogramů na osobu a rok. Žebříčku kralují Řekové, kteří sní ročně v průměru 28 kilogramů tvarohů a sýrů, ke špičce patří také Francouzi a Němci se spotřebou kolem 24 kilogramů na osobu.

Spotřeba mléčných výrobků v ČR v roce 2008 poprvé od roku 1997 klesla, meziročně o půl procenta na 242,6 kilogramu na osobu. V roce 1989 byla spotřeba mléčných výrobků v ČR vyšší než dnes a blížila se 260 kilogramům na osobu a rok. Po skokovém zdražení mléčných výrobků začátkem 90. let minulého století se sice výrazně snížila, od roku 1997 až do předloňska ale opětovně rostla.


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:27