Agris.cz - agrární portál

Sjednocení původů v plemenářské a ústřední evidenci

20. 1. 2010 | Cestr.cz

ČMSCH a.s. informuje o změnách v evidencích chovu skotu.

Ze šetření, které ČMSCH a.s. provedla, vyplývá, že asi 5 % zvířat má v databázích některý z původových údajů odlišný.

Vzhledem k tomu, že pouze v ústřední evidenci jsou všechna zvířata, bude proto nadále pro stanovení původu sloužit pouze ÚE. Za původobé údaje je zodpovědný chovatel, ale může si pro tyto účely najímat služby např. oprávněné organizace.

Z uvedeného důvodu budou v kontrole mléčné užitkovosti skotu zrušeny příslušné tiskopisy.

Opravy původů bude nadále možné realizovat pouze prostřednictvím ÚE.

Plemenářský zootechnik tedy musí požádat o opravu původu chovatele. To nevylučuje určitý druh spolupráce, např. že plemenářský zootechnik místo vyplnění plemenářských tiskopisů vyplní tiskopis „Doplnění původů do ústřední evidence“, který však musí předat chovateli k zaslání organizaci pověřené k vedení ÚE.

V průběhu února 2010 bude zahájena pravidelná kontrola původů v plemenářské databázi.

Při každém zpracování KU za stáj se porovnají původové údaje (otec, matka, plemeno, datum narození) všech zvířat ve stáji KU a podle ústřední evidence všech živých jalovic a býčků narozených těmto kravám.

Pokud bude zjištěn nesouhlasný původ, bude až do konce září 2010 tištěna pro takové zvíře v chybníku KU chyba číslo 67. Tisk chyby bude dvouřádkový, přičemž v prvním řádku budou údaje z plemenářské databáze označené na konci řádku písmeny KU pro krávy v KU nebo TE pro telata. Ve druhém řádku budou uvedeny údaje z ústřední evidence a na konci řádku budou tištěna písmena UE. U krav v KU bude tištěno i datum posledního otelení, které bude v ústřední evidenci určeno jako datum narození posledního ohlášeného telete. Pokud bude datum otelení krávy v ÚE o 200 dnů nebo více starší než datum otelení v KU nebude to považováno za rozdílný údaj (v ÚE není dosud poslední otelení). Chybou není ani pokud je datum otelení v ÚE vyšší než datum poslední kontroly (v ÚE je naopak již registrováno další otelení). Plemenářští zootechnici by měli tyto chybníky sledovat a již nyní opravovat, buď přímo v KU nebo zajistit opravu v ÚE prostřednictvím chovatele.

Po 1. říjnu 2010 budou tyto kontroly původů prováděny stejným způsobem, ale původ registrovaný v ÚE bude okamžitě převzat do KU a tak naposledy vytištěna chyba 67. Tím bude zajištěno, že základní původové údaje budou u živých zvířat v obou databázích shodné.

Původ narozeného telete bude i nadále stanovován nezávisle v KU a v ÚE, po té bude původ porovnán a v případě jakýchkoliv neshod bude tištěna chyba 67 a i v plemenářské databázi bude zaznamenán původ z ÚE.

Poněkud obtížnější se ukazuje stanovení data otelení podle ÚE. Podle vyhlášky by měl každý chovatel narození zvířete, ale i narození mrtvého zvířete či zmetání ohlásit do 7 dnů. To by bylo pro účely KU zcela postačující. Skutečnost je však poněkud jiná. Proto je nutné hlášení data otelení v KU zachovat.

Po 1. říjnu 2010 se tedy bude i nadále pracovat s datem otelení ohlášeným plemenářským zootechnikem. Toto datum otelení však bude konfrontováno s datumem otelení určeným podle ÚE. Budou-li se datumy otelení lišit, budou o tom chovatelé informováni chybou 68 nebo 69.


Zdroj: Cestr.cz, 20. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:21