Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo odmítlo investora pro obnovu hřebčína v Kladrubech

21. 1. 2010 | ČTK

Ministerstvo zemědělství se odmítlo zabývat návrhem britské společnosti Northcroft na spolupráci při obnově Národního hřebčína v Kladrubech. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva Petr Vorlíček. Proti vstupu soukromého partnera již vznikla petice občanského sdružení CES.

"Návrh totiž nesplňuje vizi ministerstva zemědělství pro budoucí vývoj kladrubského hřebčína. Prioritou ministerstva i samotného hřebčína zůstává získání finančních prostředků z Integrovaného operačního programu," uvedl Vorlíček.

Skutečnost, že ministerstvo posuzuje návrh soukromých investorů na obnovu hřebčína, vyšla najevo minulý týden. O takzvaném PPP projektu (Public Private Partnership), kdy soukromá firma spolupracuje s veřejným sektorem, jednal Čechoangličan Jiří Šmíd, který zastupuje firmy ISA UK Ltd. a Northcroft. Britové byli připraveni do zařízení, kde se už od 16. století šlechtí starokladrubští koně, investovat stovky milionů korun.

Hřebčín investice naléhavě potřebuje. V havarijním stavu je například kanalizace, areál v Kladrubech je dlouhodobě zanedbaný, špatné podmínky chovu koní jsou i ve středisku ve Slatiňanech. Částka 70 milionů korun, kterou každoročně dotuje provoz hřebčína ministerstvo zemědělství, k pokrytí všech nákladů nestačí. Organizace se snažila získat 300 milionů korun z evropských fondů, avšak neuspěla kvůli chybám v žádosti. Nyní ji přepracovává a o peníze z Integrovaného operačního programu chce žádat znovu na jaře.

Ministerstvo zemědělství, které je zřizovatelem hřebčína, se dosavadní státní podnik snaží přeměnit na příspěvkovou organizaci, kterou založilo, aby mohla čerpat evropské dotace. Státní podnik totiž na ně nemá nárok. Převod hřebčína na příspěvkovou organizaci podporuje i vedení Pardubického kraje.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:13