Agris.cz - agrární portál

Mlékárnám loni zřejmě klesaly tržby, trval tlak řetězců na ceny

25. 1. 2010 | ČTK

Velkým mlékárnám loni pravděpodobně klesaly tržby i export, vyplynulo z ankety ČTK. Olomoucké Olmě, druhému nejvýznamnějšímu výrobci mléčných výrobků, klesly v roce 2009 tržby podle předběžných výsledků o 15 procent na 3,5 miliardy korun. Jihočeská Madeta pak bez uvedení konkrétních čísel informovala, že zaznamenala pokles exportu i počtu spotřebitelů u dražších značkových výrobků. Důvody poklesu jsou podle mlékáren dopady hospodářské krize a tlak obchodních řetězců na ceny. Farmáře naopak tíží příliš nízké výkupní ceny mléka.

Podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského nakoupily tuzemské mlékárny od ledna do konce listopadu loňského roku 2,1 miliardy litrů mléka, tj. o 3,3 procenta méně než ve stejném období předloni. "Je to dopad mléčné krize, zemědělci dostávají nízké ceny za mléko, řada z nich ruší stáda," uvedl výkonný ředitel svazu Michal Němec.

Mlékárna Olma loni nakoupila 209 milionů litrů mléka, zatímco o rok dříve 258 milionů litrů. Mlékárna loni rovněž snížila počet zaměstnanců zhruba o 100 na 465 lidí. Loňské hospodaření mlékárny podle vedení skončilo na nule; předloni vykázala Olma ztrátu 214 milionů korun.

Jihočeská Madeta kvůli loňskému vývoji omezila i investice a peníze posílala jen do nutných provozních výdajů. "Nastartovali jsme program úspor, tak abychom byli připraveni. Podle předpokladů se neočekává ani v tomto roce žádné výrazné zlepšení," uvedla mluvčí společnosti Barbora Daňková.

Hospodaření také ovlivňuje jednání o výkupních cenách mléka. Například Madeta jedná o cenách s Mlékařským a hospodářským družstvem Jih. Družstvo tvrdí, že cena je podprůměrná a požaduje, aby vzrostla na úroveň minimálně osmi korun za litr mléka. Madeta se naopak snaží tlačit ceny dolů a na posledním jednání uhradila družstvu necelých sedm korun.

Propad cen mléka trápí farmáře již od podzimu 2008. Cena, kterou od mlékáren za mléko dostávají nestačí prý ani k pokrytí jejich nákladů. Podle údajů Agrární komory se od loňského ledna do prosince snížily stavy dojnic o 25.000. Za uplynulých 20 let ubylo v Česku dojnic o milion na necelých 400.000 a mléka se dováží téměř stejné množství, jaké se vyváží. Česku tak podle komory hrozí, že přestane být v produkci mléka soběstačné.


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:17