Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 22. –24. 1. 2010

25. 1. 2010 | Agris

Ve tvarůžcích z Lidlu je moc listerií, řetězec je sklidil z regálů

V supermarketech Lidl už si nelze koupit Jemné tvarůžky Reinhardshof. Analýzy vzorků ukázaly, že obsahují příliš mnoho listerií. Firma je stáhla z prodeje. Listerie mohou způsobit těžká infekční onemocnění, lidé proto mají vadné zboží dojít vrátit. Rakouský dodavatel Prolactal SmbH ze štýrského Hartbergu stáhl tvarůžky z trhu na podnět společnosti Lidl. Dvousetgramová balení tvarůžků poté zmizela ze všech prodejen. "Listerie mohou způsobit těžká infekční onemocnění. Infekce se u zdravých lidí vyskytují ojediněle, mohou ale u nemocných, oslabených, těhotných nebo u novorozenců způsobit zdravotní komplikace, v horších případech i ohrožení života," připomněla společnost Lidl.

Ministři EU chtějí posílit vyjednávací pozici zemědělců

Všechny firmy, které jsou součástí potravinového výrobního řetězce - od farmářů až po prodejce potravin - musí mít stejné právo na přiměřený zisk a Unie musí najít opatření, která to zajistí. V reakci na zprávu Evropské komise, podle níž jsou zemědělci při vyjednávání o cenách znevýhodněni proti velkým potravinářským koncernům, se na tom včera shodli ministři EU. Ministři zemědělství se včera v Bruselu sešli k diskusi nad návrhy, s nimiž vloni na podzim přišla Evropská komise ve snaze zlepšit fungování výrobního řetězce v potravinářském odvětví a posílit smluvní vztahy mezi výrobci a odběrateli.

Ministerstvo zemědělství podporuje myšlenku vyhlašování lesnických parků

Ministerstvo zemědělství se rozhodlo podpořit myšlenku zakládání tzv. lesnických parků. Lesnické parky budou sloužit jako ukázkové vzory příkladného, trvale udržitelného hospodaření v lesích a v krajině. „Ministerstvo zemědělství podporuje myšlenku vyhlašování lesnických parků. Hlavní těžiště změny běžného lesa na lesnický park spočívá v tom, že lesnický park bude tzv. demonstračním, resp. modelovým lesem. Veřejnost bude mít možnost seznámit se v lesnickém parku v rámci naučných stezek s tématy jako například význam lesa, lesnictví, výroby dřeva.

AK: Zisk zemědělství se loni propadl na 1 až 2 miliardy korun

Zisk tuzemského zemědělství se podle předběžných odhadů loni propadl na jednu až dvě miliardy korun z předloňských téměř deseti miliard. Novinářům to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Za poklesem stojí hlavně meziroční propad tržeb ze zemědělských komodit o 20 miliard korun. Bez dotací by bylo zemědělství ztrátové, uvedl Veleba. Podle ministerstva zemědělství měly loňské dotace oboru dosáhnout zhruba 30 miliard korun. Český statistický úřad zveřejní výsledek hospodaření zemědělců koncem února. Skutečný výsledek loňského hospodaření farmářů bude podle Veleby patrně horší, než ukazují oficiální čísla.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 25. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:45