Agris.cz - agrární portál

Ani rekordně mrazivé počasí neodradilo vinaře od stříhání vinic

28. 1. 2010 | ČTK

Ani mrazivé počasí, které v noci na dnešek přineslo na několika místech v zemi teplotní rekordy, neodradilo vinaře od stříhání vinic. Práce, při které zbavují keře vinné révy nadměrného počtu plodných oček, je součástí přípravy na novou vegetační sezonu a u rozlehlých vinic trvá často i několik měsíců. Vysoké mrazy přitom mohou řezem narušenou vinnou révu zničit.

"Navíc nikdy nevíme, kdy začne třeba sněžit nebo pršet a do vinohradu se na dlouho nedostaneme," řekl dnes enolog z vinařství Galant Milan Dalajka. Galant pěstuje víno na zhruba 30 hektarech, na nich je vysázeno kolem 140.000 hlav révy vinné. Prořezat je všechny trvá týmu osmi lidí asi osm týdnů. Poté přijde na řadu uvazování kmínků, které by mělo skončit do poloviny dubna, kdy končí fáze vegetačního klidu a víno začíná rašit.

Na několika místech v kraji v noci na dnešek klesly teploty pod minus dvacet stupňů Celsia. Vůbec nejchladněji bylo v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku, kde meteorologové naměřili minus 25,8 stupně Celsia.

"Při teplotách kolem minus 14 stupňů a nižších hrozí, že prořezaný keř vymrzne. Tady na jihu Moravy se to stává jen v extrémních případech. Prořezávat vinohrad se chodí až kolem deváté ráno, kdy díky sluníčku teplota vyšplhala k minus devíti stupňům. To je taková pomyslná hranice, každopádně jsme dneska nebyli jediní, kdo vinohrady stříhal," dodal Dalajka.

V následujících dnech mrazy přechodně poleví. Ve čtvrtek by se teploty měly pohybovat již jen kolem minus pěti stupňů Celsia. Další mrazivá noc by mohla přijít až z neděle na pondělí, kdy by teploty mohly spadnout na minus 13 stupňů.


Zdroj: ČTK, 28. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 18:24