Co má vliv na obsah akrylamidu v pšeničné mouce?
28. 1. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Akrylamid, monomer, který má potenciálně karcinogenní účinky, vzniká tzv. Maillardovou reakcí při tepelné úpravě potravin s vysokým obsahem karbohydrátů. Jde o reakci redukujících cukrů a aminokyseliny asparagin, která se přirozeně nachází v mouce. Cílem pokusů bylo sledování vlivu hnojení dusíkem, aplikace fungicidů, genotypu pšenice a jejich interakce na obsah prekurzorů akrylamidu v pšeničné mouce. Obsah asparaginu se všeobecně zvýšil při vyšších dávkách a při dávkách, které rostly v rozpětí od 0 do 180 kg.ha-1 se obsah asparaginu zvýšil až k hranici 250 %. Nejvyšší obsah asparaginu byl zaznamenán při aplikaci dusíku v časném jarním období. V roce 2006, kdy byl vysoký výskyt houbových onemocnění, se při fungicidním ošetření snížil obsah asparaginu, zejména při vysokých dávkách dusíku. V roce 2007 byl tlak houbových chorob malý, proto i efekt použití fungicidů nebyl výrazný. Vztah mezi obsahem proteinů a volného asparaginu v pšeničné mouce byl prokazatelný, když napadání houbovými chorobami (fungicidní ošetření) a stres ze sucha (ročník) byly konstantní. Obsah asparaginu byl výrazně ovlivněn genotypem pšenice a rozdíly mezi genotypy překročily 200 %.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 28. 1. 2010
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:59
