Agris.cz - agrární portál

Pozitivní vliv mléka na zdraví lidí

28. 1. 2010 | Cestr.cz

Na konferenci „Výživa a zdraví“ zazněly zajímavé informace o pozitivním vlivu mléka na lidské zdraví.

V rámci světového mlékařského summitu Mezinárodní mlékařské federace (IDF) v září 2009 proběhla i konference na téma „Výživa a zdraví“.

Ve světě dnes narůstá počet lidí trpících nadváhou a lidí obézních, z čímž jsou spojena vysoká zdravotní rizika (diabetes 2. typu, apnoe, dýchací potíže, hypertenze, rakovina, onemocnění cév a srdce, infarkt, osteoporóza).

Mezi konzumací mléka, resp. příjmem vápníku a váhou byla zjištěna u dospělých nepřímá úměra a totéž bylo konstatováno i u tělního tuku. Klinické studie konstatovaly, že 3 dávky mléčných výrobků podávaných denně pozitivně působí na úbytek hmotnosti a na úbytek tuku v těle u obézních osob. Totéž bylo ověřeno i u dětí ve věku 2-8 let.

Vysokoproteinová dieta přispívá k udržení a snížení váhy. Stárnoucí populace trpí sarcopénií, tj. postupným ubýváním svalové hmoty. Projevuje se již ve věku od 40 let a úbytek svaloviny bývá ve výši 0,5-1 % ročně. Vyšší příjem proteinů zpomaluje úbytek svalové tkáně starých lidí.

Současný svět se také potýká s podvýživou, a to ne jen svět rozvojový, ale paradoxně i vyspělé země. V průmyslových zemích je podvýživa spojována s potravinami o vysoké kalorické hodnotě, ale nutričně chudých.Mléko je komplexní potravinou, která zajistí příjem všech potřebných nutrientů (včetně všech esenciálních aminokyselin a vápníku).

Malnutrice (podvýživa) je významná ve stáří, kdy výrazně chybí vitamin D (příčina fraktur kostí) a vitamin B12 (udržuje mentální zdraví). Senioři by proto měli přijímat potraviny s dostatečným obsahem proteinů a energie (mléko a mléčné výrobky jsou ideální).

Mléko je také vhodný obnovující nápoj po sportovních výkonech; rychle obnoví homeostázu v organismu, tvorbu glykogenu, tvorbu svalového proteinu a současně vhodně hydratuje organismus.


Zdroj: Cestr.cz, 28. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:35