Agris.cz - agrární portál

Lesy vyhlásí tendry na prodej dřeva za 15 miliard

28. 1. 2010 | Mladá fronta Dnes

Státní podnik Lesy ČR, kterému patří polovina lesů v zemi, vyhlásí soutěže na prodej veškerého vytěženého dřeva od příštího roku do roku 2020. Zakázky budou mít hodnotu přibližně 15 miliard korun.

Tendry na prodej dřeva a lesní práce podnik vyhlásí 1. února. Sdělil to mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Některé subjekty v lesnictví tendry kritizují.

Zásadní změnou proti současnému systému je to, že veškeré vytěžené dřevo si budou prodávat těžařské firmy. Dosud, podle systému tendrů těžaři prodávali jen polovinu dřeva. Zbytek si prodaly samy Lesy ČR. Podnik tvrdí, že nový systém pro něj bude výhodnější.

Smlouvy s vítězi budou Lesy ČR nově uzavírat na dobu jednoho roku až deseti let. Rozdílná délka smluv přinese podle firmy záruku kontinuální práce v lesích i v případech, kdyby některé smlouvy firmy nedodržely.

Nový systém podle podniku také umožní lépe reagovat na změny na trhu tak, aby Lesy ČR i jednotlivé firmy mohly předvídatelným způsobem plánovat své vize a výkony. Systém počítá i se čtvrtletní indexací cen, která umožní zohlednit například vývoj cen dřeva na trhu.

Tendry pokryjí přibližně 1,2 milionu hektarů lesů, což je asi 90 procent celkové výměry ploch Lesů ČR. Zbytek prací si Lesy ČR zajistí ve své režii prostřednictvím svých pěti lesních závodů. "Lesní závody Lesů ČR přitom slouží jako referenční jednotky k cenám lesnických prací podnikatelských subjektů," řekl Boublík.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 28. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:56