Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině už funguje 15 bioplynových stanic, většina na farmách

28. 1. 2010 | ČTK

Na Vysočině už funguje 15 bioplynových stanic, větší část stojí v zemědělských podnicích. Zařízení, která vyrábějí z plodin a živočišných zbytků elektřinu a teplo, by měla v kraji rychle přibývat, a to i díky dotacím. Jen ve druhém pololetí minulého roku posuzoval krajský odbor životního prostředí 19 takových záměrů. Zemědělci jsou podle dnešní ankety ČTK se stanicemi spokojeni. Příjmy za energie jim vyrovnávaly loňský propad cen u mléka, obilí a další produkce.

Zemědělská akciová společnost v Lípě na Havlíčkobrodsku provozuje bioplynovou stanici s instalovaným výkonem 526 kilowattů (kW) od předloňského podzimu. Podnik, který hospodaří na 1000 hektarech půdy, si tak zajistil stálý odbyt na produkci z 220 hektarů. Elektřinu prodává do sítě, teplem je vytápěna tamní škola a školka.

"Pomohlo nám to částečně nahradit propad v tržbách, je to takový stabilizační faktor," zhodnotil dosavadní přínos nového zařízení ředitel podniku Václav Grubauer. Další výhodou je podle něj to, že se podnik může spolehnout na pravidelné platby. Výroba energií prý běží bez problémů i v zimě.

Bioplynové stanice stojí desítky milionů korun, farmáři je často budují s podporou dotací. Evropské peníze čerpalo v kraji například Zemědělské družstvo Kouty na Třebíčsku, které loni postavilo stanici s výkonem 750 kW. Předseda Lubomír Pisk s nadsázkou řekl, že díky výrobě elektřiny se družstvo může ještě pořád věnovat i zemědělství. Na zimu se pro stanici podle předsedy skladuje zelená hmota stejným způsobem, jako krmení pro dobytek. Družstvo ale ještě hledá odbyt pro teplo. Původně ho chtěli podnikatelé, ti pak ale kvůli hospodářské krizi odpadli. Teď se uvažuje i o vytápění obecních a soukromých domů v obci.

Podle statistik se před třemi lety výrobou energie z obnovitelných zdrojů na Vysočině zabývaly jen dva zemědělské podniky. Na distribučním území E.ON v kraji, do nějž spadají čtyři z pěti okresů Vysočiny, je aktuálně v provozu deset bioplynových stanic s výkonem od 150 do 850 kW - největší je v Radešínské Svratce na Žďársku. Na Havlíčkobrodsku, které spravuje firma ČEZ, funguje pět jednotek.

S některými bioplynovými stanicemi v Česku mají problém tamní obyvatelé a některé ekologické organizace. Na Vysočině se zatím hlasitější odpor neozval.


Zdroj: ČTK, 28. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:56