Agris.cz - agrární portál

Mlékárna Olma získala certifikát uznávaný jako záruka kvality

29. 1. 2010 | ČTK

Olomoucká mlékárna Olma získala v lednu certifikát IFS (International Food Standard), který vyžadují obchodní řetězce jako záruku kvality. ČTK generální ředitelka Olmy Simona Sokolová. Olomouckou mlékárnu, která je druhým nejvýznamnějším tuzemským výrobcem mléčných výrobků, ovládá od začátku loňského roku skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

"Získání certifikátu je pro Olmu důležité ze dvou důvodů. Pro zaměstnance je to i motivační prvek, dostali za svoji práci ocenění. Pro naše kvalitní odběratele, kteří požadují, aby jejich dodavatelé měli certifikáty nejvyšší bezpečnosti výroby potravin, je to doklad, že obchodují s kvalitní firmou," uvedla Sokolová.

Záměrem IFS je především stanovení požadavků na zabezpečení zdravotně nezávadných potravin při výrobě se zaměřením na provozní předpoklady. Standard pro hodnocení dodavatelů privátních značek byl vytvořen ve spolupráci německého a francouzského svazu maloobchodu. Je určen pro dodavatele potravin do obchodních řetězců, primárně privátních značek, ale i pro dodavatele pod značkou výrobce, uvedla na svých stránkách certifikační firma TÜV Nord.

Olomoucká mlékárna loni optimalizovala výrobu a výkup mléka. V roce 2008 ho nakoupila 258 milionů litrů, loni to bylo zhruba 209 milionů litrů. Olma loni snížila produkci sušeného mléka, másla a trvanlivého mléka. O 25 procent více ale loni meziročně prodala kelímkových výrobků, řekla před nedávnem ČTK Sokolová.

Olmě loni klesly podle předběžných odhadů jejího vedení tržby na 3,5 miliardy korun. V roce 2008 utržila 4,12 miliardy Kč. Vedení firmy pokles očekávalo v souvislosti s optimalizací výroby. Loňské hospodaření mlékárny se podle něj přiblížilo nule, předloni se firma propadla do ztráty 214 milionů korun.

Mlékárna loni snížila počet zaměstnanců. Na konci uplynulého roku zaměstnávala asi 465 lidí, což je meziročně o zhruba stovku méně.


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 20:52