Agris.cz - agrární portál

Výroba piva loni klesla nejméně o pět pct, odhadli pivovarníci

1. 2. 2010 | ČTK

Loňská výroba všech českých pivovarů podle velmi hrubých odhadů meziročně klesla minimálně o pět procent, tedy zhruba o jeden milion hektolitrů na 18,8 milionu hl. Export se zřejmě snížil zhruba o desetinu na 3,3 milionu hektolitrů. ČTK to zjistila od výrobců piva z pivovarů a Českého svazu pivovarů a sladoven.

Definitivní loňské výsledky za celý český trh budou známy koncem března. Zpracuje je nezávislá společnost Ernst & Young.

Podle odhadů ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého bude celkový výstav zhruba kopírovat procentuální pokles výroby Prazdroje, který ovládá asi polovinu českého pivního trhu. Prazdroj dnes oznámil, že mu prodej na domácím trhu propadl o 4,5 procenta na 7,55 milionu hl a přímý export o desetinu na 790.000 hl.

"Původní odhad, že půjdou celkové prodeje o deset procent dolů, asi tak strašný nebude," řekl Veselý. V pololetí činil meziroční propad v tuzemsku téměř sedm procent, export se propadl o 12,6 procenta. Ve druhém pololetí se zřejmě pokles zpomalil a výsledky byly lepší. Podle obchodního ředitele K Brewery Oty Bindera se loni propadl český pivní trh asi o osm procent. Šéf Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek odhadl loňský meziroční pokles výroby všech pivovarů o desetinu.

Tuzemská pivovarnická dvojka, společnost Pivovary Staropramen, zatím loňská výrobní čísla neoznámila. "Zprávu o výsledcích prodejů naší společnosti připravujeme. Do okamžiku jejího zveřejnění nebudeme výsledky komentovat," řekl dnes ČTK její mluvčí Pavel Barvík. Svůj loňský výstav zatím neprozradil ani Heineken, podle tržního podílu třetí největší skupina pivovarů.

Budějovický Budvar loni vyrobil téměř 1,3 milionu hl, o necelá tři procenta méně. Skupina šesti středních a malých pivovarů K Brewery naopak loni posílila o sedm procent, když prodala 850.000 hl piva. Pivovar Černá Hora prodal loni o pět procent piva více, celkem 165.000 hl. "Minipivovary spíše hlásí, že mají plusy a že jdou nahoru, ale ty o trendu celého trhu nevypovídají," vysvětlil Veselý.

Propad prodeje je vidět také na poklesu výběru spotřební daně za loňský rok. Podle Generálního ředitelství cel poklesl loni výběr spotřební daně z piva o 3,4 procenta na 3,4 miliardy korun.

Pokles spotřeby v ČR je dán krizí, ale hlavně změnou stylu života. V minulých letech odbyt z velké části pokrývali zahraniční turisté, kteří každoročně vypili pětinu v Česku prodaného piva. Jejich počet ale loni podle předběžných odhadů klesl zhruba o desetinu. "Turistů bylo loni daleko méně s mnohem chudší kapsou," dodal Fusek.

Spotřeba piva klesá dlouhodobě v celé Evropě o jedno až dvě procenta. Loňská čísla také ještě nejsou známa. "Rozhodně to nebude lepší, protože byla všude krize. Kdyby to bylo horší, tak bych se nedivil," dodal Veselý. Pokles je také v Německu, Slovensku, ve Skandinávii. "Padají všechny trhy a nemáme, kde si pomoct," dodal Veselý.

Tragický propad je v Rusku. Krizi podpořilo, že tam loni po tlacích "vodkové lobby" zvedli na dvojnásobek spotřební daň na pivo. "Proto byl v pololetí pokles vývozu do Ruska 40 procent, což je absolutně mimo normu," dodal Veselý. Rusko je přitom třetím až čtvrtým exportním teritoriem českých pivovarů. První je Německo, druhé Slovensko a o třetím a čtvrtou pozici se dělí Rusko s Velkou Británií.

Výrazně se propadlo také Německo, které bylo léta světová trojka ve spotřebě na hlavu a nyní už má menší spotřebu na hlavu než Rakušané. Slovensku trvale klesá spotřeba piva od roku 2002, kdy razantně zdražili spotřební daň. Ze 13 pivovarů přežilo sedm.

Loni opět, zhruba o tři procenta, vzrostla výroba nealkoholického piva na více než 600.000 hl. Roste také obliba speciálních piv nabízených malými a restauračními pivovary.


Zdroj: ČTK, 1. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 03:39