Agris.cz - agrární portál

Čína zahájila zátah proti kontaminovanému mléku

2. 2. 2010 | tyden.cz

Celonárodní desetidenní zátah na mléčné výrobky kontaminované melaminem zahájila Čína. Oznámil to dnes místní tisk. Úřady tak reagují na skutečnost, že více než rok od vypuknutí skandálu kolem mléka s přimísenou průmyslovou látkou se v obchodech stále objevují takto kontaminované mléčné výrobky.

Odhalení melaminu v mléce způsobilo v roce 2008 v Číně rozsáhlý skandál. Na selhání ledvin po konzumaci znečištěného mléka zemřelo nejméně šest dětí a na 300.000 dalších onemocnělo.

Přestože tehdy vláda slibovala, že se nic podobného nesmí opakovat, zjišťují nyní zdravotní kontroloři, že se v regálech obchodů znovu melaminem kontaminované výrobky objevují, a co hůř, že se po přebalení do prodeje vrací i část produktů stažených při předchozích zátazích.

"Navzdory nynějším kampaním jsou stále některé firmy i jednotlivci zaslepeni touhou po zisku a ignorují zdraví a bezpečnost veřejnosti," uvádí se v prohlášení čínských úřadů.

Čína loni dvě osoby za jejich úlohu v "melaminovém skandálu" odsoudila k trestu smrti a v listopadu je popravila.

Melamin se běžně používá při výrobě plastů a hnojiv, ale čínští výrobci jej přidávali do sušeného mléka kvůli zvýšení zisku a oklamání inspektorů zkoumajících obsah bílkovin.


Zdroj: tyden.cz, 2. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:48