Agris.cz - agrární portál

Množství beta-kasomorfinu vzniklého trávením mléčných výrobků

2. 2. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Kasomorfiny jsou peptidy vznikající při trávení mléčných bílkovin, kolem nichž se vede diskuse o jejich možném vlivu na vznik autismu a poruch komunikace, diabetu typu 1, kardiovaskulárních onemocnění, příp. syndromu náhlého úmrtí kojence.

Vědci University Mailand vyšetřovali mléčné produkty z hlediska obsahu beta-kasomorfinu 5 (BCM5) a beta-kasomorfinu 7 (BCM7) po simulovaném trávení in vitro. K testování bylo použito 10 druhů sýrů (i v různém stupni zralosti), 4 vzorky různě tepelně ošetřeného mléka, 2 jogurty, 4 fermentovaná mléka s probiotiky, 7 kojeneckých výživ a 4 sušené mléčné produkty).

BCM5 nebyl zjištěn ani po simulovaném trávení v žádném ze zkoušených výrobků, zatímco BCM7 byl ve všech výrobcích s výjimkou některých sýrů. Při technologickém procesu zřejmě vzniká BCM7 z kaseinu během proteolýzy při výrobě/zrání sýrů. Hlavní podíl však vzniká působením proteinázy v trávicím traktu.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 2. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:38