Agris.cz - agrární portál

Bramboráři na Vysočině prodávají od podzimní sklizně se ztrátou

2. 2. 2010 | ČTK

Bramboráři na Vysočině většinou prodělávají kvůli nízkým výkupním cenám. Za kilogram nejlepších konzumních brambor dostávají asi tři Kč, což je za poslední léta nejméně. Ceny se drží nízko od začátku sklizně a v nejbližší době nelze počítat se zásadním obratem k lepšímu, řekl dnes ČTK Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR. Rozloha bramborových polí v Česku se od konce devadesátých let snížila 2,5krát a hrozí další pokles.

"Loni ta sezona nedopadla nijak dobře, tato bude asi ještě horší. Podle našeho názoru můžeme počítat se stagnací nebo s mírným poklesem produkčních ploch," uvedl Králíček. Podle Českého statistického úřadu zemědělské podniky v celé zemi daly loni brambory na 28.700 hektarů polí. Sklizeno bylo 752.500 tun, podobně jako v roce 2008. Asi třetina brambor byla vypěstována na Vysočině.

Brambor se loni urodilo dost v Česku i v důležitých evropských bramborářských zemích, například v Německu, Francii, Belgii a Nizozemí. Tuzemské obchodní řetězce stojí podle tajemníka jen o nejkvalitnější hlízy, jinak si brambory dováží odjinud. Podle odhadu svazu asi také nadále klesá domácí spotřeba brambor.

V době sklizně se cena brambor držela pod dvěma korunami za kilogram a byla nejnižší za mnoho let. "Očekávalo se, že u skladované produkce pak úměrně farmářská cena poroste, protože skladování něco stojí. Cena narostla, ale ten rozdíl nevyrovnala," podotkl Králíček. Obchodníci teď za kilogram platí nejvýše kolem tří korun. V uplynulých dvou letech dostávali zemědělci ve stejné době nejméně 3,50 Kč, v roce 2007 to bylo dokonce sedm Kč, ale to byl podle Králíčka extrémní výkyv.


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:36