Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 2.2. 2010

3. 2. 2010 | Agris

Na krajinné prvky uvnitř půdního bloku je možné nověčerpat podporu

Zemědělci, kterým budou prostřednictvím agentur pro zemědělství a venkov zaevidovány krajinné prvky, budou moci na jejich plochu již letos obdržet některé podpory z EU vázané na plochu (např. přímé platby, platby LFA, agro-environmentální opatření). Tato možnost se vztahuje na krajinné prvky ležící uvnitř půdního bloku.

Čína zahájila zátah proti kontaminovanému mléku

Celonárodní desetidenní zátah na mléčné výrobky kontaminované melaminem zahájila Čína. Oznámil to dnes místní tisk. Úřady tak reagují na skutečnost, že více než rok od vypuknutí skandálu kolem mléka s přimísenou průmyslovou látkou se v obchodech stále objevují takto kontaminované mléčné výrobky. Odhalení melaminu v mléce způsobilo v roce 2008 v Číně rozsáhlý skandál. Na selhání ledvin po konzumaci znečištěného mléka zemřelo nejméně šest dětí a na 300.000 dalších onemocnělo.

Uzené jehněčí s kůží: změna legislativy EU?

Dne 26.1.2010 odsouhlasilo vedení Úřadu pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA), že podá žádost o změnu legislativy EU se záměrem dosáhnout souhlasu k produkci uzeného jehněčího masa s kůží pro humánní spotřebu. Uzené jehněčí maso s kůží, známé jako tzv. “smokies”, konzumují ve Velké Británii některé etnické komunity. Jeho produkce v EU je však zakázána, neboť hygienické předpisy EU vyžadují, aby všechny části těla ovcí určené k humánní konzumaci (kromě hlavy a nohou), byly zcela zbaveny kůže.

Tendry pro Lesy ČR: Tentokrát palec nahoru

Jestliže je v poslední době možné za něco pochválit (ano, opravdu pochválit) státní podnik Lesy České republiky (LČR), pak jsou to zatím zveřejněné základní podmínky pro výběrová řízení na lesnické práce na období od roku 2011. Je samozřejmě otázkou, jak budou vypadat jednotlivé přílohy k jednotlivým smlouvám s jednotlivými vítězi jednotlivých tendrů, rámec pro první kolo výběrových řízení je ale jedním slovem optimální.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 3. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:13