Agris.cz - agrární portál

Malé pily chtějí ponechat část obchodu se dřevem v rukou státu

4. 2. 2010 | ČTK

Provozovatelé malých a středních pil sdružení ve Společenstvu dřevozpracujících podniků ČR (SDP) považují za důležitý předpoklad pro svou další existenci ponechat obchod s polovinou státního dřeva v rukou státu. Toto předkupní právo chtějí prosadit do druhého kola nového tendru na lesní práce a prodej dřeva státního podniku Lesy České republiky (LČR). V tendru chtějí LČR předat prodej veškerého dřeva těžařským firmám. LČR argumenty společenstva odmítly jako neopodstatněné.

SDP se obává toho, že tendry vyhraje několik velkých společností, které pak budou hrát dominantní roli na trhu se dřevem. "Výběrové řízení je vypsáno způsobem, že do něj prakticky nemůže zasáhnout malá firma," tvrdí Pražan. Podle něj nelze vyloučit ani to, že by pak dřevo mohlo být ve velkém vyváženo i do zahraničí. "Například v Rakousku chybí každý rok pět milionů kubíků," řekl.

Převedení obchodu se státním dřevem na těžaře podle něj není hrozbou jen pro regionální pily, ale také třeba i pro výrobce dřevotřískových desek, kotelny na biomasu a domácnosti, které topí dřevem.

Tržní principy vyhlášených tendrů jsou podle LČR výsledkem dlouhodobé, odborné a otevřené diskuse ministerstva zemědělství, LČR a firem podnikajících v lesním hospodářství. Model prodeje dřeva firmami je pro LČR výhodnější a je i výsledkem memoranda Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) a ministerstva zemědělství, uvedl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

"Zástupci Společenstva dřevozpracujících podniků, kteří nyní principy tendrů odmítají, se všech jednání účastnili. Je proto zarážející, že část členské základny KLDS nyní proti principům vyhlašovaných tendrů vystupuje. Tento přístup LČR považují za neseriózní," uvedl mluvčí LČR.

Menším pilám na dnešním jednání ve Velké Bíteši slíbil podporu za kraje jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který je šéfem Asociace krajů. Otevřený dopis chtějí pilaři poslat vládě a zástupcům parlamentu. Hašek zdůvodnil podporu tím, že spolu s nimi je ohrožena zaměstnanost v regionech. Dodal, že v nejbližších dnech bude jednat o způsobu prodeje státního dřeva s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou, protože ministerstvo je zřizovatelem LČR.

"Budu tlumočit požadavek, aby byl vytvořen určitý prostor, pojistka, aby po ukončení tendru měli malí a střední podnikatelé šanci podílet se na zakázkách a práci v lese," řekl Hašek. Tato pojistka by podle něj měla představovat minimálně 15 až 20 procent vytěženého dřeva.

Podnik Lesy ČR v pondělí vyhlásil tendry na lesní práce a prodej dřeva do roku 2020 s tím, že veškeré vytěžené dřevo si budou prodávat těžaři, kteří dosud prodávali jen polovinu dřeva.

Boublík uvedl, že stejný obchodní model, kdy dřevo v naprosté většině prodávaly lesnické firmy, byl u LČR uplatňován až do roku 2008 a to bez negativního dopadu na malé a střední dřevozpracující společnosti. "K žádnému výraznému omezování výroby, uzavírání firem či zvyšování nezaměstnanosti v dané době nedocházelo," uvedl. Podle LČR tendry naopak přinesou obnovení stability v lesnickém a dřevařském sektoru.

Podle SDP by ale o surovinu mohly přijít hlavně malí zpracovatelé v příhraničí, kde je málo soukromých lesů. Mezi ně patří i pila u Rýmařova na severní Moravě, která ročně zpracuje 90.000 metrů krychlových smrkové kulatiny. Nákup kulatiny se vzhledem k dopravním nákladům pile vyplatí do 55 kilometrů. "Hrozí nám že budeme bez dříví. Na pile a v navazujícím provoze pracuje 105 lidí, i ti by byli ohroženi," řekl jednatel František Příkaský.

SDP sdružuje firmy s celkovou roční zpracovatelskou kapacitou 1,5 milionu metrů krychlových dřeva. Pracuje v nich kolem 6500 lidí. Lesy ČR spravují polovinu lesů v zemi, jejich předloňská těžba činila 8,25 milionu metrů krychlových. Vyhlášené tendry se týkají prodeje dřeva a lesních prací přibližně za 15 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:21