Agris.cz - agrární portál

Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora

4. 2. 2010 | ČTK

Databázi zemědělských farem s prodejem ze dvora nebo s přímými dodávkami zákazníkům začíná sestavovat zemědělec František Němec z Netína na Žďársku. Spotřebitelé by se v ní měli dovědět, kde si v krajích mohou nakoupit dobré výrobky z farem. U přímého prodeje dostávají farmáři lépe zaplaceno, protože odpadají obchodní marže, ale oslovovat nové zákazníky pro ně není snadné, řekl dnes ČTK Němec.

Celorepubliková databáze by podle Němce mohla pomoci i turistům, kteří chtějí ochutnat regionální výrobky. Spuštění webových stránek www.najdisisvehofarmare.cz by měla v nejbližší době doplnit propagační kampaň, na niž se složí sami zemědělci.

"Vycházím z vlastní zkušenosti, že o potraviny nakupované přímo z farmy je zájem a například naše farma není schopna svými produkty zásobovat celou republiku," zdůvodni Němec tuto aktivitu. Rodina Němcova hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy a chová 120 kusů dobytka. Asi polovinu mléka od 70 dojnic sama zpracovává ve vlastní malé mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Produkty nabízí i v internetovém obchodě.

Podle Němce by bylo dobré, kdyby se do databáze zapojilo z každého kraje asi 15 až 20 zemědělců. "Teď mám deset lidí, kteří jsou ochotni do toho jít a mám zaregistrované stránky," doplnil. Zároveň upozornil na to, že v databázi by měli být jen farmáři, kteří mají v hospodářství pořádek a čisto, protože součástí prodeje je i zážitek z farmy.

"Mám představu, že si vytvoříme kvalitní značku a poskytneme stoprocentní servis zákazníkovi, který nese peníze na venkov," řekl farmář. Podle něj se jedná o první takovou aktivitu, kterou si organizují sami farmáři.

Podle zjištění ČTK zatím zemědělci v kraji prodávají přímo spotřebitelům nejčastěji mléko a brambory. Zájem o přímý prodej u těchto produktů se zvyšuje i kvůli poklesu výkupních cen, které platí zpracovatelé a obchodníci.


Zdroj: ČTK, 4. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 09:17