Agris.cz - agrární portál

Neapolská pizza má ochrannou známku EU

5. 2. 2010 | ČTK

Neapolská pizza, nejslavnější kulinářská specialita známého italského města, získala ochrannou známku EU v kategorii tradiční zaručená specialita (TSG). Označení, které vstoupilo v platnost ve čtvrtek, zaručuje nejen exkluzivitu, ale umožňuje navíc vymáhat i náhradu za nedovolené napodobování výrobku. Oznámil to server BBC.

Evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos uvedl, že neapolská pizza se nyní stala součástí evropského kulturního dědictví.

Udělení ochranné známky TSG v tomto případě také znamená, že v budoucnu mohou být pizzerie, které mají tento druh pizzy v nabídce, kontrolovány, zda dodržují všechny standardy. Musí například používat pouze rajčata San Marzano a čerstvou mozarellu z buvolího mléka.

Podle údajů asociace výrobců pizz nyní přibližně polovina z 25.000 italských pizzerií pro tuto pizzu běžně používá nesprávné přísady, jako třeba východoevropský sýr nebo ukrajinskou mouku.

Evropská unie rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). Zatímco první dvě ochranné známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti, zaručené speciality jsou výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Itálie má v EU v současné době registrováno 180 položek, více než Španělsko nebo třeba Francie. Mezi potravinářské speciality z ČR s ochranným značením patří například České pivo, Pardubický perník, Štramberské uši, Pohořelický kapr, Nošovické kysané zelí nebo Český heřmánek (Chamomilla Bohemica).


Zdroj: ČTK, 5. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:15