Agris.cz - agrární portál

Čína zavede antidumpingová cla na dovoz kuřecího masa z USA

6. 2. 2010 | vetweb.cz

Čína je pro americké producenty kuřecího masa velmi lukrativní trh

Čína uvalí antidumpingová cla na dovoz kuřecích produktů z USA ve výši 43,1 až 105,4 procenta. Oznámilo to ministerstvo obchodu, podle kterého předběžná šetření ukázala, že kuřecí maso dovezené z USA se prodává za nepatřičně nízkou cenu, která poškozuje domácí konkurenci.

Nový případ přichází v době, kdy se obě země navzájem obviňují z protekcionismu, který podle nich může poškodit snahy o oživení ekonomiky, a dále zvyšuje napětí mezi oběma zeměmi. Washington rovněž na Peking útočí kvůli směnnému kurzu jüanu, který je podle něj podhodnocen, což Číně poskytuje nepoctivé výhody v zahraničním obchodě.

Cla na produkty z kuřat vstupují v platnost od 13. února, tedy od začátku čínského nového roku. Vztahují se na celá kuřata, kuřecí párky a další produkty, včetně kuřecích pařátů, které většina Američanů zahazuje, ale na jihu Číny se považují za lahůdku.

Čína je pro americké producenty kuřecího masa velmi lukrativní trh. Spojené státy se na celkovém dovozu kuřecího masa podílejí více než třemi čtvrtinami.


Zdroj: vetweb.cz, 6. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:57