Agris.cz - agrární portál

Euro: Ministr Šebesta razantně obměnil některé dozorčí rady

7. 2. 2010 | ČTK

Ministr zemědělství Jakub Šebesta podle serveru Euro.cz na konci loňského roku obměnil dozorčí rady všech pěti podniků Povodí a Budějovického Budvaru. Odejít se museli lidé jmenovaní Šebestovým předchůdcem Petrem Gandalovičem (ODS), které současný ministr, vyslaný do vlády sociální demokracií, nahradil jejími členy nebo lidmi, jež mají k této straně blízko, napsal server.

Z dozorčí rady Budvaru Šebesta odvolal lobbistu Libora Kudláčka (dříve ODA) a advokáta Josefa Skácela. Místo nich přišli jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a Antonín Němec. Jedno místo bylo totiž neobsazené.

V dozorčí radě Povodí Labe ministr vyměnil exhejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS) za Šulcovu nástupkyni Janu Vaňhovou (ČSSD), podobně bývalý královéhradecký hejtman Pavel Bradík (ODS) musel ustoupit současnému hejtmanovi Lubomíru Francovi (ČSSD). V dozorčí radě Povodí Vltavy Viléma Žáka (ODS), bývalého náměstka středočeského hejtmana Petra Bendla, vystřídal Rathův náměstek Miloš Petera (ČSSD).

V dozorčí radě Povodí Ohře už nesedí bývalý liberecký hejtman Petr Skokan (Věci veřejné, dříve ODS), právník Josef Pavel a bývalý Gandalovičův ekonomický náměstek Petr Kušnierz. Za ně Šebesta dosadil karlovarského hejtmana Josefa Novotného (ČSSD), Daniela Pokorného z ministerstva zemědělství a Ondřeje Beneše.

Povodí Odry už nekontrolují bývalý Gandalovičův náměstek Ivo Hlaváč (ODS), Šárka Fraňková a Pavol Lukša. Nahradili je Miroslav Kyncl z ostravské Vysoké školy báňské, Aleš Kendík z ministerstva zemědělství a Miroslav Novák. Novou trojicí v dozorčí radě Povodí Moravy jsou olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD), radní Jihomoravského kraje Ivo Polák (ČSSD) a Miroslav Král z ministerstva zemědělství. Vystřídali Radku Bučilovou, Václava Horáka a Jakuba Zavorala.

"Důvodem je zohlednění změn, které nastaly u reprezentací krajských samospráv. Dalším důvodem je posilování role zakladatele, respektive odborných úseků ministerstva zemědělství ve státních podnicích," řekl serveru mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Šebesta podle Eura také výrazně obměnil vedení státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Do pětičlenného představenstva přivedl tři nové členy, mimo jiné ekonomického experta ČSSD Jana Mládka, připomnělo Euro.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:27