Agris.cz - agrární portál

Tuhá zima drží včely v úlech

8. 2. 2010 | Denik.cz

Tuhá zima způsobuje, že z úlu nemohou vylétnout včely, aby se vyprášily. Podle včelařů to ale prozatím včelstva zvládají celkem dobře.

Více než z mrazů mají včelaři spíše obavy z toho, jak letos dopadnou výsledky veterinárních testů na včelí nemoci.

„Včely se i během zimního období potřebují aspoň jednou za měsíc proletět a vyprášit. K tomu, aby mohly vylétnout z úlů ven, však potřebují slunečný den, kdy teplota aspoň na krátko vystoupá na osm stupňů Celsia. Vůbec nevadí, jestli přitom zůstává ležet sněhová pokrývka,“ vysvětlil předseda frýdecko-místecké základní organizace Českého svazu včelařů Jaroslav Kopeček.

„Pokud se včely po dlouhou dobu nemají možnost proletět a vyprázdnit, nezbude jim než kálet v úle, kde se potom ale množí bakterie, včely dostanou průjem, postihne je takzvaná včelí úplavice a včely hynou,“ pověděl včelař.

Právě letošní soustavné dlouhotrvající mrazy včely drží už řadu týdnů v úlech.

„Situace sice není úplně příznivá, prozatím to ale není ani žádná tragédie. Už jsme zažili i horší zimy. Včelí úplavice se zatím objevila jen v ojedinělých případech,“ konstatoval včelař.

Ujistil, že včely cítí s přírodou a vědí, jak dlouhá je ještě čeká zima. Do značné míry prý se tomu přizpůsobí. „Silná a zdravá včelstva by měla přežít i takovou zimu, jaká udeřila letos,“ dodal.

Hodně samozřejmě záleží i na tom, jak se bude počasí vyvíjet dále.


Zdroj: Denik.cz, 8. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 12:55