Agris.cz - agrární portál

Nové biologo EU je zveřejněno

8. 2. 2010 | ÚZPI

Evropská komise právě zveřejnila výsledky soutěže na nové BIO logo, které bude od července 2010 označovat všechny biopotraviny vyrobené v EU.

Vítězem se stalo logo "Euro-leaf", neboli "Euro list", které získalo 63 % všech hlasů.

Od 7. prosince 2009 do konce ledna 2010 bylo na soutěžní webstránce odevzdáno celkem 129 493 hlasů.

Vybrané logo bude s největší pravděpodobností oficiálně přijato 27 členskými státy EU v březnu 2010, jakmile se sejde nová Komise.

Logo budou moci také používat dovozci biopotravin do EU. Vedle EU biologa budou moci být nadále používány národní či soukromá loga, označující biopotraviny.

Kontroverzní proces výběru loga

Výběr nového logo provázela značné nervozita. Jak Bio-info již informoval, s vybranými třemi logo část odborné veřejnosti nesouhlasila.

Proto také IFOAM EU Group, reprezentující zájmy ekologických zemědělců a výrobců biopotravin, vedla se zástupci DG Agri dlouhodobou diskusi o tom, jak proces přijetí nového loga provést k všeobecné spokojenosti.

Na svém posledním setkání se zástupci DG Agri zástupci IFOAM EU Group dohodli tento další postup:

Pro lepší viditelnost a kontrast oproti obalu by měla být okolo loga povinná bílá linie

Zlepšit viditelnost hvězd (zvětšit, zvýšit počet)

Umožnit výrobcům o několik tónů mírně upravit barevnost (pantone) loga, aby se lépe hodila k obalu výrobku

Co se týká velikosti loga, IFOAM EU navrhla minimální velikost 9 mm, výrobci by si mohli velikost upravit dle potřeby obalu.

Je nezbytné, aby přesný popis loga byl výrobcům k dispozici před 1. březnem, aby stihli upravit etikety a obaly do 1. července. Nicméně, obaly a etikety s nyní platícím logem budou moci dle nařízení být používány až do 1.července 2012.

Nové logo bude také možné používat mimo vlastní výrobek pro účely propagace. Umožňuje to bod 25.1 nažízení 834/2007.

Je pravděpodobné, že součástí novely nařízení bude také přesný popis umístění kódu kontrolní organizace pod logem a textové označení nad logem.

Zdroj: www.bio-info.cz


Zdroj: ÚZPI, 8. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:29