Agris.cz - agrární portál

Setkání ministrů smluvních stran Úmluvy o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje

10. 2. 2010 | Ministerstvo životního prostředí

V úterý 16. února se ve Vídni sejdou ministři smluvních stran Úmluvy o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje (Rakousko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Německo, Maďarsko, Černá Hora, Moldávie, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Ukrajina) se zástupci Evropské komise, aby přijali příslušná opatření k ochraně a únosnému využívání Dunaje. Setkání organizuje Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje, za Českou republiku se jednání zúčastní i ministr životního prostředí Jan Dusík.

Výstupem setkání by mělo být přijetí Plánu mezinárodní oblasti povodí Dunaje, který obsahuje konkrétní implementační opatření do roku 2015 zameřená na zlepšení životního prostředí v mezinárodní oblasti řeky Dunaje a jeho přítoků. Mezi tato opatření patří snižování organického znečištění a znečištění živinami, kompenzace škodlivých vlivů na životní prostředí způsobených činností člověka, zlepšování systémů zneškodňování komunálních odpadních vod, prosazování bezfosfátových pracích a čistících prostředků na trhu a efektivní zvládání rizika havarijního znečištění. Mezi opatřeními jsou také opatření pro budoucí obnovení kontinuity toku ke zlepšení migrace rybích populací a opětovné připojení mokřadů. Plán prosazuje přístup „od pramene po moře“ a plní i základní požadavky Rámcové směrnice EU o vodě.

Zároveň budou přijaty Akční povodňové plány pro 17 dílčích povodí nacházejících se v povodí Dunaje. Ty obsahují stovky konkrétních kroků, které podniknou země v povodí Dunaje, aby ochránily své obyvatele před povodněmi a zmírnily následky takových povodní, jakými byly povodně v letech 2002, 2005 a 2006.

Tisková konference prezidenta MKOD Mitji Bricelja za účasti ministrů dalších členských zemí se koná v úterý 16.2. 2010 od 13,00 hodin na adrese : ARES Tower/ Wolke 19, Donau-City-Straße 11 / 19. patro, 1220 Vídeň. Ministři zde budou k dispozici i pro individuální rozhovory. Termín pro fotografování na stejném místě je v 8,30 hodin. Zahájení ministerského setkání v době mezi 9,00 – 9,30 bude přístupné i médiím.

Ministry a představitele jednotlivých zemí držících velké části puzzle povodí Dunaje je možné fotografovat v 8.30 hodin nebo si fotky od 12 hodin bezplatně stáhnout ze stránky MKOD na : www.icpdr.org.

Další informace a rozhovory s jednotlivými ministry Vám zprostředkují :

Jasmine Bachmann

sekretariát ICPDR při UNOV

Mobil: 0043/ 676/ 845 200 220

E-mail: jasmine.bachmann@unvienna.org

Webstránka: www.icpdr.org

Sonja Wintersberger

zástupkyně ředitele UNIS ve Vídni

Telefon: 0043/ 1/ 260 603 430

E-mail: sonja.wintersberger@unvienna.org


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 10. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:32