Agris.cz - agrární portál

Hnojení kompostem bez rizika?

10. 2. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V současné době používají zemědělci stále častěji jako hnojivo také kompost. Je však třeba vzít v úvahu koncentrace obsažených těžkých kovů a škodlivých látek.

Odborníci ze Zemědělského technologického centra Augustenberg zkoumali, zda dlouholeté hnojení kompostem vede k nežádoucí kontaminaci půdy. Na pěti pokusných plochách se středně těžkou až těžkou půdou aplikovali vědci dvanáct let kvalitní kompost (teplota rozkladu organické hmoty okolo 65 °C) v dávce 30 t sušiny/ha/rok. Výsledky byly následující:

Obsahy těžkých kovů v půdě jako olova, kadmia, chrómu, niklu a rtuti se po skončení pokusů pohybovaly výrazně pod mezní hodnotou nařízení o bioodpadech. V průměru bylo dosaženo mezní hodnoty ze zhruba 30 až 50 %. U mědi a zinku byly hodnoty vyšší – dosahovaly 70 až 80 % mezní hodnoty. Je však třeba mít na paměti, že při kontinuálním hnojení kompostem zůstává pozitivní saldo těžkých kovů.

Organické škodlivé látky (např. PCB, dioxiny) se pohybovaly většinou pod hranicí prokazatelnosti a podle dosavadních poznatků nepředstavují žádné riziko.

Aplikovaný dusík zvýšil v průměru obsah Nmin v půdě o 5 až 15 kg/ha. Protože mineralizace dusíku však probíhá velmi pomalu, není třeba počítat s vymýváním rozpustných nitrátů do podzemních vod.

Po proběhnutí procesu rozkladu organické hmoty v kompostu za dostatečně vysoké teploty nebyla prokázána klíčivost semen plevelných rostlin.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 10. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 11:39