Agris.cz - agrární portál

Čerstvé mléko přímo od krav vede před krabicovým

11. 2. 2010 | Denik.cz

Mléčný bar Zemědělského družstva Hospříz u jindřichohradeckého Kauflandu funguje teprve od druhé poloviny prosince, ale už si získal řadu svých stálých zákazníků.

Zcela náhodou jsem u něj zastihla zástupce dodavatelské firmy TOKO, která automaty dováží do celé České republiky, Lukáše Jirků z Jindřichova Hradce. „Automat čistím jednou, ale i dvakrát denně. Okénko čistí automaticky pára po každém vydání mléka,“ vysvětlil Lukáš Jirků.

U nás novinka, v Evropě zajetý systém

Objednávek na další mléčné automaty má jejich firma v poslední době tolik, že je podle něj pomalu nestíhají instalovat. Minulý týden uváděli do provozu také mléčný bar v Třeboni u nákupního střediska na sídlišti Hliník. „V Jindřichově Hradci přibyl ještě nový v prodejně zeleniny na Masarykově náměstí. Je interiérový, takže trochu menší, ale technologie je stejná a mléko tam dodává také Zemědělské družstvo Hospříz,“ vysvětlil Lukáš Jirků.

Automaty, které jsou u nás novinkou, už podle jeho slov úspěšně fungují v Evropě osm let. „Je to moc dobrý nápad. Dřív jsme jiné mléko ani nepili. Kdybych měl sebou auto, hned bych si vzal aspoň dvě lahve, ale jsem tu bohužel autobusem,“ svěřil se Pavel Hlava z Počátek, který pracoval v zemědělství 35 let.

Radši se vrátí později

Mléko si pochvalují i další. „Vždycky, když sem jedu, tak si tady čerstvé mléko kupuju. S tím krabicovým se nedá vůbec srovnat,“ svěřila se Alena z okolí Jindřichova Hradce. Aby ne, mléko v jindřichohradeckém automatu má tučnost 3,7 až 4 procenta.

Někdy se stane, že mléko v automatu dojde a nějakou dobu trvá, než je dodavatelé doplní. Místní lidé se však raději vrátí pro čerstvé mléko později, než aby si koupili v supermarketu jiné. Ti starší totiž vzpomínají na svá mladá léta, kdy si z mléka sbírali smetanu nebo si je nechali schválně zkysat. To, že se má mléko nejprve před použitím převařit, často pokládají za zkažení jeho chuti. Doporučení však trvá a je na každém, zda je poslechne či ne.


Zdroj: Denik.cz, 11. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:48