Agris.cz - agrární portál

Agrární obchod loni prohloubil schodek na 28,2 mld.

12. 2. 2010 | ČTK

Schodek agrárního zahraničního obchodu se podle předběžných výsledků loni prohloubil o čtyři miliardy korun na 28,2 miliardy Kč. Vývoz zemědělských produktů a potravin se snížil zhruba o miliardu na 105 miliard, naopak dovoz stoupl téměř o tři miliardy na 134 miliard Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR, čísla vycházejí z celní statistiky ČSÚ. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993.

Nejlepší bilanci loni zaznamenal zahraniční obchod s obilovinami, který skončil přebytkem 7,5 miliardy Kč. Tuzemští exportéři loni vyvezli zhruba 2,5 milionu tun obilí za rekordních téměř 9,5 miliardy korun. Předloňská úroda obilí 8,3 milionu tun byla třetí nejvyšší v historii země. Domácí spotřeba je přitom o více než dva miliony tun nižší. Na zahraniční trhy tak směřovalo historicky největší množství přebývajícího obilí, dvě třetiny exportu šly do Německa.

V posledních letech pravidelně vznikající přebytky obilovin podle odborníků prohlubují stále klesající stavy hospodářských zvířat, zejména prasat. Obilí je totiž základní složkou krmných směsí pro ně. Více než pět miliard v plusu skončila bilance obchodu s olejnatými semeny a plody, třímiliardový přebytek vykázal obchod s živými zvířaty.

Naopak největší ztrátu pro tuzemskou ekonomiku znamenal obchod s masem a droby s dvanáctimiliardovým schodkem, o více než tři miliardy vyšším než v roce 2008. Vyvezeny bylo komodity za zhruba čtyři miliardy korun, dovozy však dosáhly rekordních 16 miliard. Maso se loni do Česka dováželo zejména z Německa a Polska. Před vstupem země do EU činily dovozy masa jednu miliardu.

Schodek obchodu s masem se rok od roku prohlubuje. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda by podíl dováženého vepřového, v zemi stále nejoblíbenějšího druhu masa, na jeho domácí spotřebě mohl dosáhnout až 50 procent. Výraznější dopad růstu dovozu na spotřebitelské ceny vepřového však Kloud nepředpokládá. Dovoz ovoce a ořechů převýšil jejich vývoz o osm a půl miliardy, více než sedm miliard dosáhl schodek u zeleniny. Kladným výsledkem skončilo devět skupin patřících dle celního sazebníku mezi agrární komodity, u patnácti položek byla bilance záporná.

"Zásadně se mění struktura našeho zahraničního obchodu, který je stále více zaměřen na vývoz suroviny a dováží se potravinářské výrobky, tedy produkty s vyšší přidanou hodnotou," řekl ČTK předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. "Nejsou tu vytvořeny zpracovatelské kapacity, které by byly schopny uspokojit komplexní požadavky obchodních řetězců," dodal.

V roce 2008 skončila agrární obchodní výměna deficitem vyšším než 24 miliard korun, což byl nejlepší výsledek od roku 2002.


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:46