Agris.cz - agrární portál

Farmáři chtějí vydělávat jinak, plány nevyšly

12. 2. 2010 | Denik.cz

Zemědělci na Klatovsku dál redukují stáda dojnic a osévají méně polí než v minulosti. Mohou za to nízké výkupní ceny mléka i obilí, kvůli kterým jsou podniky ve ztrátě. Situace se však nelepší ani v letošním roce.

„Všeobecně se mluví o tom, že cena mléka by měla stoupnout o několik haléřů. To ale naší situaci neřeší. Co se týče mléka, tam jsme stále ve ztrátě a to jsme snížili stavy dojných krav. Nejdříve jsme dojili 300 krav, teď jich máme kolem dvou stovek a tento stav bychom chtěli udržet.Pokud ale nedojde k razantnímu navýšení ceny mléka, tím mám na mysli cenu mléka kolem osmi korun, tak jsme rozhodnuti s výrobou mléka letos skončit,“ říká předseda Rolnického družstva Úhlava v Dolanech na Klatovsku Josef Balín.

Nejhorší je rostlinná výroba

Podobná situace je s rostlinou i živočišnou výrobou „Cena jatečního skotu je také špatná, takže prodáváme jen mladý dobytek, protože se nevyplatí mladý zástav vykrmovat do jateční hmotnosti. Prasata neděláme, prodáváme jen selata, kde se cena drží na hranici. Nejhorší to je ale v rostlinné výrobě. V tuto chvíli nikdo nechce říci, jaké se pro letošní rok předpokládají ceny pro letošní sklizeň. Snížili jsme proto některé komodity. Nazaseli jsme krmné obilí, jako například tritikále, které bylo loni neprodejné. Ozimé ječmeny jsme snížili na polovinu, plochy ozimé pšenice jsme v bláhové naději, že bude o potravinářskou pšenici zájem navýšili ze 150 na 200 hektarů, plochy řepky jsme navýšili ze 130 na 150 hektarů a kukuřice je letos na 130 hektarech půdy,“ pokračuje Balín.

Záchrana nevyšla

Rolnické družstvo v Dolanech je každý měsíc ve značné ztrátě, proto chtělo hledat jiné zdroje obživy. „Tento stav nemůže dlouho vydržet, a tak jsme začali vymýšlet, jak vydělat finanční prostředky na provoz jinak. Podali jsme si žádost o výstavbu bioplynové stanice, kde by se zužitkovaly nadlimitní zásoby kukuřice, siláže a senáže, ale od ČEZu jsme nedostali povolení. Pak jsme žádali o to, zda si můžeme dát na střechy našich objektů živočišné výroby solární panely nebo fotovoltaiky.

Nejen že bychom vydělali prostředky na provoz, na vlastní energii, ale ještě bychom ji mohli prodávat což by nám pomohlo. Bohužel ani zde jsme neuspěli a povolení nezískali, což nechápu. U Lužan a nebo u Žebráku u Prahy jsou desítky až stovky hektarů polí zastavěny tímto způsobem a my povolení nedostali. To je další rána do zad zemědělcům,“ zlobí se Balín.

Nejnižší možná hranice

Dolanské družstvo již nyní muselo propustit řadu zaměstnanců. Pokud stav v zemědělství půjde dál touto cestou, budou muset družstva propouštět znovu. To potvrzuje i Václav Šmat z Obchodního družstva Velký Bor. „Už nyní máme stav zaměstnanců na té nejnižší možné hranici, abychom zvládli zajistit provoz družstva. Situace je opravdu kritická. Snažíme se šetřit a snižovat náklady, kde se dá. Bohužel, to se musí zákonitě někde brzy projevit,“ dodal Šmat.


Zdroj: Denik.cz, 12. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:56