Agris.cz - agrární portál

Jihočeští zemědělci loni sklidili druhé největší množství řepky

15. 2. 2010 | ČTK

Sklizeň řepky v Jihočeském kraji byla vloni téměř rekordní, za rekordem z roku 2004 zaostala o čtyři procenta. Zemědělci sklidili 126.976 tun řepky, meziročně o téměř deset procent víc, i přesto, že řepku pěstovali na menší ploše. Sklizeň obilovin v Jihočeském kraji v loňském roce meziročně klesla o téměř deset procent. Vyplývá to ze statistik zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Sklizeň a osevní plocha řepky v Jihočeském kraji postupně roste už od roku 2005. "Řepka je jedna z mála tržních a ekonomicky výhodných plodin pěstovaných u nás, proto narůstají její plochy," vysvětlil předseda Okresní agrární komory Český Krumlov Václav Jungwirth. Loňský rok byl díky počasí pro pěstování řepky navíc velmi příznivý a také nebyl velký výskyt houbových chorob. Díky tomu se u řepky meziročně zvýšil hektarový výnos o více než 11 procent.

Vyšší sklizeň byla také u luskovin, sklizeno bylo 5301 tun, což je meziroční nárůst o 33 procent, což bylo ale způsobeno z velké části velkou osevní plochou. Zemědělci je používají převážně ke krmným účelům a nahrazují tak poměrně drahou dováženou sóju. "Luskoviny nahrazují dováženou sóju, protože obsahují dusíkaté látky, které se přidávají do krmných dávek pro skot," řekl Jungwirth.

Vyšší sklizeň byla na jihu Čech také u pícnin, kde se meziročně zvýšil především hektarový výnos. Zemědělci sklidili loni 344.522 tun pícnin, meziročně o dvě procenta více. Hektarový výnos se ale meziročně zvýšil o téměř pět procent. "Tuto situaci je nutno přičítat počasí, v průběhu roku bylo poměrně dost vláhy, proto byly výnosy lepší než v předcházejících letech," informoval Jungwirth.

Naopak horší výsledky sklizně byly v loňském roce u všech druhů obilovin. Nejhlubší meziroční propad o téměř 20 procent zaznamenala kukuřice na zrno, to ale bylo ovlivněno především menší sklizňovou plochou. Pro obiloviny celkem platí, že meziroční pokles sklizně ovlivnily jak menší sklizňové plochy, tak především menší hektarové výnosy. "V naší oblasti se sází především pro krmné účely," vysvětlil Jungwirth a dále dodal, že v posledních letech klesají počty prasat i skotu a v rovněž klesá i vývoz obilovin do zahraničí.

Celkově zemědělci v České republice sklidili 1,128.119 tun řepky, meziročně o 7,5 procenta více, luskovin 62.072 tun meziročně o skoro 30 procent více. Pícnin bylo sklizeno 2,605.527 tun, což je v meziročním skoro stejné množství. Obilovin bylo sklizeno 7,894.071 tun, meziročně o více než šest procent méně.

Zemědělci v Jihočeském kraji obhospodařují 422.650 hektarů zemědělské půdy, z toho je 261.094 hektarech orné půdy. V zemědělství pracuje více než 19.000 osob. Víc než polovina z nich je ve věku 45 až 64 let.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:59