Agris.cz - agrární portál

Šumavský masokombinát ukončil výrobu a propustí na 130 lidí

15. 2. 2010 | ČTK

Šumavský masokombinát ukončil výrobu v Klatovech. Všem 130 zaměstnancům dnes oznámil, že se kvůli vysoké ceně nedohodl na kupní ceně za budovy, v nichž vyrábí. Příští pátek dostanou lidé výpovědi nebo odejdou dohodou. Počátkem března podá masokombinát soudu návrh na insolvenci. Firma navrhuje reorganizaci a požádá o tříměsíční moratorium. Postup předběžně schválila většina věřitelů. ČTK to řekl prokurista Jaroslav Komora, jehož skupina SPIN Plzeň loni v lednu druhý největší masokombinát v kraji převzala těsně před jeho uzavřením.

"Výroba uzenin skončila minulý pátek těsně poté, co jsme se nedohodli s majiteli nemovitostí na kupní ceně. Představa obou stran byla rozdílná," dodal. Porážku zvířat ukončilo vedení podniku už koncem ledna z důvodu neefektivity. Poté firma nakupovala levnější surovinu z ČR i ze zahraničí. Nyní už pouze rozprodává zásoby.

"Dnes jsme spolu s úřadem práce oznámili situaci všem zaměstnancům. Vysvětlili jsme jim, co mají dělat," uvedl Komora. Většina pracovníků zřejmě skončí dohodou s pětiměsíčním odstupným, ve firmě zůstane osm až deset lidí. Kromě jednatele ještě ekonom, obchodník a pracovníci zajišťující údržbu.

"Máme snahu uspokojit všechny zaměstnance a věřitele," uvedl Komora. Výplatu za leden dostanou zaměstnanci do konce února, odstupné by mohl zaplatit úřad práce. "Poté by si ho na nás nárokoval v režimu reorganizace," dodal Komora.

Podstata reorganizace spočívá ve vybudování nové porážky v Poběžovicích, na níž už získal patnáctimilionovou dotaci od SZIF. "Kapacita bude 250 prasat denně z vlastních chovů na Domažlicku a Tachovsku. Chceme rovněž zachovat výrobu a tradiční značku Šumavský masokombinát," řekl Komora.

Podle něj není vyloučené, že se v průběhu reorganizace ještě dohodne s majitelem nemovitostí v Klatovech na nižší ceně za budovy a pozemky. V tom případě by se obnovila výroba v Klatovech, jinak bude zřízena jinde.

Masokombinát Klatovy, jehož historie se datuje od roku 1899, tedy od založení městských jatek, zřejmě končí. Firma přitom za loňský rok skončí s kladným hospodařením. Podnik dvakrát prošel konkurzem. Poprvé v listopadu 2000. O tři roky později jej vydražilo odbytové družstvo Centrum Tábor. Další krach přišel na jaře 2006. Od července 2006 patří podnik drůbežárně Xaverov, která ho pronajala dceřiné firmě Xavergen.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:39