Agris.cz - agrární portál

MŽP bude přijímat žádosti o peníze na obnovu krajiny po povodních

16. 2. 2010 | ČTK

Od začátku března do konce září bude ministerstvo životního prostředí přijímat žádosti o dotace na obnovu území postiženého loňskou povodní. Pravidla pro udělování dotací, které mohou dosáhnout 100 procent celkové investice, úřad vydal v pátek. Zájemci si je mohou prostudovat na ministerském webu.

K dispozici má ministerstvo peníze na obnovu přirozených funkcí vodních toků a přírodě blízkých protipovodňových opatření, obnovu biodiverzity, retenční schopnosti krajiny a na likvidaci kontaminace půdy. Žadateli v těchto případech mohou být kraj, obec, sdružení obcí, státní příspěvková organizace, organizační složka státu, ale i fyzické a právnické osoby.

O příspěvek na obnovu čistírny odpadních vod může požádat obec nebo právnická osoba vlastnící čistírnu v obci, která je uvedena v seznamu obcí poškozených loňskými povodněmi.

Na polovinu října určilo ministerstvo poslední termín pro podávání žádostí o finanční pomoc při stabilizaci a geologickém průzkumu sesuvů a skalního řícení. O peníze z této kapitoly mohou žádat obce, kraje a Česká geologická služba.

Povodně, které loni v červnu postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka, vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy. Většinu nákladů na jejich odstraňování nese stát.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 15:55