Agris.cz - agrární portál

Vývozci cukru se poradí s WTO o zásahu proti exportu z EU

17. 2. 2010 | ČTK

Obchodní činitelé Austrálie, Brazílie a Thajska, tří největších světových vývozců cukru, se ve čtvrtek sejdou v Ženevě se zástupci Světové obchodní organizace (WTO) ke konzultacím o možnostech zásahu proti nečekanému zvýšení vývozu cukru z Evropské unie. Producenti cukru zvažují, že na EU podají stížnost za to, že povolila svým vývozcům výrazně překročit stanovenou exportní kvótu, sdělilo dnes australské ministerstvo obchodu.

Evropská komise na konci ledna umožnila producentům cukru v EU překročit povolené limity na vývoz cukru o půl milionu tun. Podle ujednání v rámci WTO mohou unijní producenti cukru vyvézt každou sezonu zhruba 1,3 milionu tun, objem vývozních licencí však už této výše dosáhl počátkem ledna. Komise své rozhodnutí zdůvodnila výjimečnou situací na světovém trhu, kde nastal výpadek nabídky a ceny cukru výrazně stouply, zatímco v EU je cukru přebytek.

Austrálie, Brazílie a Thajsko se na světové produkci cukru podílejí 27 procenty. Tyto tři státy před pěti lety vyhrály u WTO spor proti subvencím EU na vývoz cukru. Tento měsíc již upozornily, že nevylučují další zásah včetně znovuotevření případu, což by mohlo vést k sankcím proti EU.

Cena surového cukru se na počátku února vyšplhala na maximum za 29 let. Příčinou byl výpadek produkce v Indii, která je největším spotřebitelem cukru na světě. Konzultantská firma Czarnikow odhaduje v letošní sezoně globální deficit nabídky cukru na 14,8 milionu tun po rekordním výpadku 15,6 milionu tun v předešlé sezoně.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:20