Agris.cz - agrární portál

Farmáři chystají v březnu demonstrace před supermarkety

17. 2. 2010 | ČTK

Zemědělci chtějí v polovině března uspořádat demonstrace před supermarkety a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v Brně. Akce by se měly konat ve všech krajských městech. Farmáři chtějí celorepublikovou akcí upozornit na podle nich neutěšený stav oboru a nevýhodné podmínky, které obchodní řetězce určují dodavatelům. Novinářům to dnes řekli zástupci Krizového štábu zemědělců Pardubického kraje.

V nejpočetnějším davu by se měli zemědělci setkat před antimonopolním úřadem v Brně. Očekávají účast až 500 farmářů. Chtějí slyšet jeho stanovisko, zda se zabýval a vyřešil jejich podnět ve věci zákona o významné tržní síle, který platí od začátku února. Nastavené benefity řetězců podle farmářů diskriminují mlékárny i zemědělské podniky.

"Půjdeme se před úřad zeptat, co udělal, zda zjistil, že není porušován zákon, který platí od 1. února. A v každém krajském městě na současnou situaci před vybraným supermarketem upozorníme spotřebitele. Mohlo by se na každém místě sejít 100 až 200 lidí," řekl Oldřich Vašina z krizového štábu. Podle ředitelky Agrární komory v Pardubicích Jarmily Vlasákové demonstrace podporují až dvě třetiny zemědělských podniků i jednotlivě hospodařících farmářů. Mimo jiné jim vadí, že 18 měsíců klesala výkupní cena mléka a sestup zastavila až na konci roku.

"V současnosti mlékárny platí za litr mléka okolo sedmi korun, zemědělci požadují alespoň o korunu víc. Za těchto okolností nejsou schopni dlouho vyrábět," dodal Oldřich Žďárský, předseda představenstva Agrární komory v Ústí nad Orlicí.

Farmářům také vadí, že řetězce diktují dodavatelům podmínky, které jsou pro ně nevýhodné. Často musejí prodávat výrobky pod cenou, pokud si chtějí smlouvy se supermarkety udržet. Zemědělci také upozorňují na to, že řada potravin se do Česka dováží, například za loňské poslední čtvrtletí byla dovezena až pětina sýrů, v případě másla pocházelo z ciziny 30 procent.

"Už teď naše mlékárny mají navíc kapacitu 900 milionů litrů mléka ročně. Když to takhle půjde dál, začnou se podniky zavírat," řekla Vlasáková.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:53