Agris.cz - agrární portál

Tisková zpráva SMO ke kauze „Mléko“

18. 2. 2010 | Agris

V diskusi ohledně kauzy „Mléko“ byli představitelé SMO vyzváni k předložení podkladů pro svá tvrzení. SMO vydalo k této problematice 17.2.2010 tuto tiskovou zprávu.

Agris

Svaz marginálních oblastí (SMO) vyvolal svou analýzou produkce mléka živé reakce, které jsou dvojího typu. Jedny zásadně souhlasí a druhé stejně zásadně nesouhlasí. Zkusili jsme proto věcně analyzovat, na čem se zakládají nesouhlasné reakce, a můžeme konstatovat, že jde z velké části o nedorozumění. Uvedené naznačuje, že chyběla diskuze a jen proto mohly přežívat zkreslené údaje, které bohužel ovlivňují i velmi závažná rozhodnutí. Zde jsou hlavní opakující se problémy:

Objevují se různá čísla ohledně množství produkovaného mléka. Některé reakce argumentují poklesy mezi 2 až 5 %. K tomuto uvádíme, že SMO vychází z údajů Českého statistického úřadu, který uvádí, že produkce roku 2009 dosáhla 99,3 % roku předchozího. Některé reakce se snaží uvedené zamlžit tím, že srovnávají meziročně nikoliv produkci mléka, ale kvótu, která se mění.

Diskuze probíhá i ve vývoji počtu krav dojných a masných. Zde opět musíme zdůraznit, že SMO vychází z údajů ČSÚ. Relevantní mohou být i jiné statistiky, ale je nutné používat konzistentně jeden zdroj, protože jen v tom případě jsou údaje srovnatelné v čase. Nelze účelově přeskakovat mezi různými statistikami.

Objevily se i reakce, které si stojí za tím, že mléko je ztrátové. Zde můžeme odkázat na podrobnější rozbor v bulletinu SMO. Upozorníme jen na hlavní problém - drtivá většina názorů srovnává náklady s prostou cenou mléka. A to je ekonomicky chybné - chybí srovnání s cenou mléka navýšenou o dotace, prodané tele atd. SMO má pochopitelně k dispozici metodiku a výpočty ÚZEI, které s údaji SMO souhlasí.

Omylem je i tvrzení, že chovatelé dojnic mají tržbu jen za polovinu vyprodukovaných telat - býčky. Pokud je v nákladech počítáno s odpisem krávy, tak už není možné podruhé zhoršovat ekonomiku mléka nezapočtením hodnoty odchované jalovičky.

Část reakcí popírá nadprodukci mléka a vypomáhá si čísly o dovozech mléčných produktů. K tomu je nutno podotknout, že takto zkreslené údaje už nejsou vypovídající, protože pro cenu, kterou dostane farmář za své mléko, je rozhodující trh mléka. A když je mléka přebytek, tak je v silnější pozici mlékárna. Lze samozřejmě tlačit zemědělce do nadprodukce mléka na základě údajů o dovozu zmrzliny, sýrů, čokolády či dalších produktů obsahujících zpracované mléko, ale potom si musíme uvědomit, že tím budeme našim farmářům zhoršovat cenu mléka.

Další nepřesnost vyplývá z lákavé argumentace o ztrátách vůči předchozímu roku. Nelze však logicky srovnávat dnešní ceny s nejvyššími cenami let 2007-2008 a na základě toho požadovat kompenzace na úkor ostatních farmářů. Podobně nikdo neodváděl z navýšených tržeb let 2007-2008 žádné prostředky jiným farmářům, kteří na tomto boomu participovat nemohli.

Ekonomiku mléka je potřeba počítat ze srovnatelných údajů a pro rok 2009 zohlednit pokles cen krmiv. Celkové aktuální tržby u dojných krav je nutno porovnávat s aktuálními náklady.

Ještě větším problém je míchání aktuálních dat s odhady budoucnosti hovořícími např. o tom, že ztratíme soběstačnost v mléce.

Důležitější než ekonomika mléka je však otázka, zda má být zemědělcům neprodukujícím mléko odebrána část podpor a přesunuta ve prospěch producentů mléka. V této souvislosti je potřeba zmínit, že i dle údajů Agrární komory činí ztráta producentů hovězího masa - výkrmců skotu 50 % prodejní ceny (19 Kč ztráty při 38 Kč/kg). Podotýkáme: bez dotací.

A možná ještě věc a nedorozumění nejzásadnější - Svaz marginálních oblastí nemá zájem připravit producenty mléka o peníze. Naše organizace dlouhodobě usiluje o vyvážený přístup k odvětví mléčného a masného skotu a do diskuse jsme vstoupili až ve chvíli, kdy se plánovaným zdrojem pomoci mléčnému skotu staly podpory ostatních zemědělců. Je zřejmě chybou Ministerstva zemědělství a některých nevládních organizací, že zemědělcům nesdělili, že pokud mají být producenti mléka podpořeni dle tajemně znějícího „článku 68“, potom je nutno tyto peníze sebrat ostatním farmářům. Každý by tak přišel o 470 Kč/ha za roky 2010 a 2011. Na uvedeném paradoxně podle připravovaného vládního nařízení prodělají i ti producenti mléka, u kterých objem produkce mléka v rámci podniku nehraje zásadní roli na celkových tržbách. V těchto případech může krácení přímých plateb být nakonec vyšší než vlastní podpora dojnic.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz


Zdroj: Agris, 18. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:01