Agris.cz - agrární portál

Neběhejte po lese se psem

19. 2. 2010 | SVS ČR

Možná, že takovéto varování přijde někomu úsměvné, ale je míněno vážně. Poté, co přes den sníh mírně taje, v noci opět zmrzne a vytvoří se na jeho povrchu poměrně tvrdá krusta. Lesní zvěř se dokáže pohybovat opatrně, ale je-li vyrušena, dá se na útěk a pak se v panice nestačí vyhnout ostrým plotnám ledu a může se nepříjemně poranit. Zejména jde o srnčí zvěř. Ostatně při vyrušení a útěku hlubokým sněhem se navíc neúměrně vysílí. A letos s vysokou sněhovou pokrývkou má zvěř i menší možnosti obživy. Však ji také myslivečtí hospodáři přikrmují.

Proto je opravdu vhodné lesní zvěři přežívání zimy neztěžovat. Například tím, že někdo umožní běhat psovi mezi stromy, nemluvě o tom, že se to ani nesmí. A není vhodné zvěř rušit ani pohybem mimo lesní veřejné stezky, například na lyžích či snowboardech. Za riziko utrpení zvířat tento požitek nestojí.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Zdroj: SVS ČR, 19. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:42