Agris.cz - agrární portál

Rakouská mlékárna vyzvala spotřebitele, aby teď nejedli její sýry

19. 2. 2010 | ČTK

Rakouská mlékárna Prolactal vyzvala spotřebitele, aby kvůli podezření na možný obsah nebezpečné bakterie listérie nejedli její tvarůžky, které si už dřív koupili a mají je doma. Napsala to dnes agentura APA. Výrobky byly k dostání i v Česku. Případ sýrů, které by mohly obsahovat listérii, budí v Rakousku a Německu velkou pozornost.

V Česku podle mlékárny prodával její tvarůžky a plísňový sýr pod značkou Reinhardshof řetězec Lidl. I ten vyzval zákazníky k tomu, aby tyto výrobky nejedli. Mohou je přinést do prodejny vrátit. V ČR a na Slovensku pak byl podle APA v obchodech k dostání také výrobek Bánovecké syrečky s paprikou či bez ní.

Mlékárna zřídila v Rakousku ve středu kvůli podezření na listérii v sýrech bezplatnou krizovou linku. Podle APA toto telefonní číslo přijalo dosud přes 500 hovorů. Podnik také zastavil výrobu a zahájil vyšetřování příčin nákazy, která se v jeho produktech objevila. Zjišťuje ji nezávislý tým odborníků. Prolactal podle APA uvedl, že úplné objasnění je jeho priorita.

Sýrem s obsahem listérie se začalo zabývat státní zastupitelství ve Štýrském Hradci. Agentuře APA to dnes řekl mluvčí zastupitelství Manfred Kammerer.

Loni po požití syrečků s baktérií zemřeli v Rakousku čtyři lidé a v Německu dva.

Listérií ze sýra se v Německu mohlo podle odborníků nakazit víc lidí, než se zatím předpokládalo. Letos dva nakažení skončili v nemocnici, podrobnosti o dalších dvou nejsou známy. "U čtyř pacientů je souvislost zřejmá," potvrdila dnes v Berlíně mluvčí Ústavu Roberta Kocha (RKI). Nevyloučila, že se objeví ještě další případy.

Listérie způsobuje onemocnění, které se zpočátku podobá chřipce. Chorobu provází horečka a bolest svalů, nechutenství a průjem. Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, nastupují bolesti hlavy, zmatenost a křeče. U těhotných žen může bakterie poškodit plod. Včasné podání antibiotik nemoc vyléčí.

Podle některých právníků pozůstalým po šesti lidech, kteří na listérii po požití sýra zemřeli, náleží odškodnění. Nárok by měli mít i na náhradu výdajů za pohřeb a další věci, uvedla APA. Kdo by je měl zaplatit, ale nenapsala.


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 14:36