Agris.cz - agrární portál

Ministr Šebesta podporuje tendry Lesů České republiky v současné podobě

19. 2. 2010 | MZe ČR

Podoba zakázek na lesnické práce v období 2011-2020 má podporu ministra zemědělství Jakuba Šebesty. Lesnický a dřevozpracující sektor v České republice byl jako první zasažen krizí a je třeba mu vrátit ztracenou stabilitu. K tomu by měly směřovat právě tyto tendry vypsané na delší časové období.

Lesy ČR postupovaly při tvorbě tendrů podle výsledků memoranda mezi ministerstvem zemědělství a Konfederací lesnických a dřevozpracujících svazů z roku 2007. Lesy ČR tedy naplnily dlouhodobé zadání a já považuji princip těchto tendrů za správný,“ řekl ministr Šebesta. Memorandum bylo podepsáno v roce 2007 mezi ministerstvem zemědělství a Konfederací lesnických a dřevozpracujících svazů. Principem memoranda bylo nalezení nejvýhodnějšího modelu obchodu se dřevem a z toho plynoucích tendrů na další léta. Odborná komise, která byla součástí memoranda, předložila výsledky své práce na začátku roku 2009 a tyto byly tedy k dispozici všem zainteresovaným subjektům a bylo možné o nich debatovat.

Abychom zachovali přístup malých a středních firem ke dřevu, dohodl jsem s ředitelem Sýkorou, že deset procent dřeva bude obchodováno na veřejných trzích. Zároveň bude deset procent ročního objemu těžby každý rok soutěženo znovu, aby měly i neúspěšné firmy možnost dalšího pokusu,“ dodal ministr Šebesta.

Dlouhodobé smlouvy a cyklická obměna na jednotlivých územních jednotkách jsou předpoklady ke stabilizaci sektoru a možnosti dalšího rozvoje. Pro regiony jsou dlouhodobější smlouvy pozitivní, zaměstnanost v tomto sektoru nebude kolísat tak jako dosud.

Dle vyjádření ministra Šebesty není odvolání generálního ředitele Lesů ČR Sýkory na pořadu dne.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 19. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:11