Agris.cz - agrární portál

Plzeňský kraj letos podpoří hlavně mladé včelaře sumou 1,5 mil.Kč

22. 2. 2010 | ČTK

Plzeňský kraj letos poprvé podpoří zejména začínající včelaře. Na nákupy a obnovu úlů vyčlenil 1,5 milionu korun. Také v dalších letech počítá se stejnou sumou. Žádostí, které mohou chodit do konce února, už přišlo za více než 3,3 milionu Kč, řekl ČTK krajský radní Petr Smutný (ČSSD).

"Letos chceme více podpořit mladé včelaře, kterým jsme to slíbili. V podmínkách podpory je, že každý smí žádat jednou za tři roky, takže zbytek uspokojíme příští rok," dodal.

Sumu 1,5 milionu korun vyčlenil kraj poprvé. Loni vydal mimořádně zhruba třetinu přímo okresním spolkům včelařského svazu, které dále peníze samy rozdělovaly. Šly zejména mladým chovatelům postiženým včelím morem kvůli tomu, aby v činnosti pokračovali. Nyní žádá konkrétní včelař na jednotlivý úl a peníze budou rozdělovat úředníci.

"Podpora včelařům bude trvalá. Zachovat rozsah včelstev pro další roky je velmi důležité," uvedl Smutný. Podobný grant poskytuje kraj na vodovody a kanalizace, opravy kulturních památek a výsadbu lesů.

Podle dlouholetého včelaře Zdeňka Cihláře z Chotěšova u Plzně je dobré, že je podpora zaměřena na začínající včelaře, které se nedaří nalákat. Peníze ale musí jít také starším chovatelů, kteří mají horší zařízení. Jeden úl se včelami přijde na 2500 korun, na začátek je dobré mít nejméně tři. V kraji jsou tisíce včelstev.

Včelařství podporuje také zemědělský intervenčního fond. Stát dává peníze na zazimování a léčiva. Chovatelé mohou dosáhnout i na dotace EU na nákupy včelínů, zařízení na přepravu včel, přednášky, rozbory medu, ale hlavně na nejdražší medomety až za 50.000 Kč.

Tuzemská produkce medu loni vzrostla o 13 procent na téměř 7000 tun, přestože včelaři během roku předpovídali její snížení. Na růstu se projevilo zvýšení počtu včelstev zdecimovaných předloňskou epidemií nemoci varroáza.

Loni po 20 letech úbytku poprvé mírně přibylo v zemi chovatelů včel. Zatímco v roce 2008 jich evidoval svaz v 47.128, loni o 200 více. Většina nových členů jsou podle tajemníka svazu včelařů Miroslava Peroutky mladí. Vysoký věkový průměr včelařů a nedostatečná generační výměna jsou dlouhodobým problémem oboru. Spotřeba medu v ČR dlouhodobě pohybuje kolem půl kilogramu na obyvatele a rok.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:39