Agris.cz - agrární portál

EU zatím nepomůže pěstitelům obilovin, kterým "přetékají" sklady

22. 2. 2010 | ČTK

Evropská unie zatím nejspíš nepodpoří pěstitele obilí, kteří bojují s nízkými cenami a nadměrnými zásobami. Mimořádnou pomoc prosazuje Francie, k níž se nejspíš připojí i některé další státy, Evropská komise však s poskytováním podobných podpor obvykle váhá. Novinářům to dnes řekl náměstek českého ministra zemědělství Stanislav Kozák.

"Problém je, že Evropská komise nebude chtít otevírat i další výhody," řekl. Pěstitelé obilí se do současných problémů dostali i především kvůli bohaté úrodě v posledních letech, mají tak plné sklady a s tím klesají i ceny na trhu. To je i případ českých pěstitelů pšenice, Francouzi mají pro změnu problémy s ječmenem.

"My nemáme problém s ječmenem, tam mají veliký problém Francouzi. U nás s ječmenem je menší, ale problém máme pochopitelně se pšenicí, která je u nás tradiční plodinou, která je nabízena do intervenčních zásob," dodal náměstek ministra zemědělství. Podle něj v současnosti hrozí, že Češi budou muset kvůli plným skladům hledat volné sklady v zahraničí, protože v ČR jich již mnoho není. "Z tohoto důvodu by pro nás bylo výhodné, kdyby Evropská komise přistoupila k předčasnému uvolňování intervenčních zásob do třetích zemí," řekl Kozák.

Ceny obilovin ještě v letech 2007 a 2008 dosahovaly rekordních úrovní, ale po nadúrodě v letech 2008 a 2009 byli farmáři nuceni prodat velkou část úrody do intervenčních skladů. Jen Francie by měla mít na konci letošního roku ve skladech zhruba deset milionů tun pšenice, což je nejvíce v celé Evropské unii. Evropská komise nyní podle vlastních vyjádření sleduje situaci na trhu, a jen pokud by se nadále zhoršovala, tak navrhne případná opatření.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 01:08