Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 22. 2. 2010

23. 2. 2010 | Agris

EU zatím nepomůže pěstitelům obilovin, kterým "přetékají" sklady

Evropská unie zatím nejspíš nepodpoří pěstitele obilí, kteří bojují s nízkými cenami a nadměrnými zásobami. Mimořádnou pomoc prosazuje Francie, k níž se nejspíš připojí i některé další státy, Evropská komise však s poskytováním podobných podpor obvykle váhá. Novinářům to dnes řekl náměstek českého ministra zemědělství Stanislav Kozák. "Problém je, že Evropská komise nebude chtít otevírat i další výhody," řekl. Pěstitelé obilí se do současných problémů dostali i především kvůli bohaté úrodě v posledních letech, mají tak plné sklady a s tím klesají i ceny na trhu.

Cena mléka je pořád pod výrobními náklady

Zemědělci z Písecka nevylučují, že by se účastnili protestů za vyšší výkupní ceny. Výkupní cena mléka je nadále neúměrně nízká, a proto se zapojíme do protestů. Říkají to zemědělci z Písecka. „Když protesty budou, určitě se do nich zapojíme. Zúčastňujeme se jich vždy, kdy je Agrární komora ČR pořádá,“ řekl Petr Hubáček, předseda Zemědělsko obchodního družstva Máj Kestřany. „Výkupní cena mléka se pohybuje mezi 7,30 a 7,50 korunami, přičemž náklady na výrobu jednoho litru jsou 8,50,“ vysvětlil Hubáček.

Plzeňský kraj letos podpoří hlavně mladé včelaře sumou 1,5 mil.Kč

Plzeňský kraj letos poprvé podpoří zejména začínající včelaře. Na nákupy a obnovu úlů vyčlenil 1,5 milionu korun. Také v dalších letech počítá se stejnou sumou. Žádostí, které mohou chodit do konce února, už přišlo za více než 3,3 milionu Kč, řekl ČTK krajský radní Petr Smutný (ČSSD). "Letos chceme více podpořit mladé včelaře, kterým jsme to slíbili. V podmínkách podpory je, že každý smí žádat jednou za tři roky, takže zbytek uspokojíme příští rok," dodal.

Čína nezlikvidovala mléko s melaminem

Podle Associated Press čínské úřady vydaly příkaz ke stažení více než 170 tun sušeného mléka, které obsahovalo průmyslovou chemikálii melamin a dvě mlékárny v severním regionu Ningxia byly uzavřeny, uvedly noviny China Daily. Ve zprávě se uvádí, že vládní složky již zadržely 72 tun sušeného mléka, ale stále se hledá zbývající kontaminované mléko, které prodala Ningxia Tiantian Dairy Co. pěti podnikům v sousedním regionu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 23. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:25