Agris.cz - agrární portál

Farmáři budou ve Větrném Jeníkově jednat o zvýšení výkupních cen

23. 2. 2010 | ČTK

Ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku se dnes sejdou zástupci dvou hlavních agrárních organizací v Česku, aby diskutovali o možnostech zvýšení nízkých výkupních cen své produkce. Podle odhadu Zemědělského svazu ČR kvůli loňskému propadu tržeb skončilo hospodaření tuzemských zemědělců dvou až třímiliardovou ztrátou. O důsledcích nízkého zpeněžení loňské úrody dnes budou jednat také bramboráři v Havlíčkově Brodě.

Dopoledního zasedání výboru a kontrolní komise Zemědělského svazu ve Větrném Jeníkově se zúčastní i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba a předseda skupiny pro strategické otázky v zemědělství Jiří Šír. Kromě zhoršení ekonomické situace domácích zemědělských podniků má jednání na programu také novou kolektivní smlouvu v zemědělství a agrární politiku Evropské unie, řekl ČTK tajemník zemědělského svazu Martin Pýcha.

V Havlíčkově Brodě se koná valná hromada Ústředního bramborářského svazu ČR. Odborníci se pokusí zmapovat i to, zda poslední ztrátová sklizeň odradí od pěstování této plodiny další firmy. Rozloha bramborových polí v zemi se od konce 90.let snížila 2,5násobně na loňských 28.700 hektarů.

Přibližně třetina českých brambor se pěstuje na Vysočině.


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:57