Agris.cz - agrární portál

Zlepšení bezpečnosti potravin ve Spojených státech amerických

23. 2. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Návrh změn právních předpisů ohledně potravin bez patogenů předložený kalifornskou senátorkou.

Kalifornská senátorka Dianne Feinstein předložila koncem roku 2009 návrh zákona, který by mohl pozměnit zákon o kontrole drůbežích výrobků, federální zákon o kontrole masa a federální zákon o potravinách, léčivech a kosmetice. Jeho cílem je, aby byl zakázán prodej jakékoli potraviny, která by nebyla certifikovaná jako potravina neobsahující patogeny.

Výsledkem má být povinnost výrobců vyrábět potraviny bez patogenů, tj. docílit jejich zodpovědnosti za bezpečnost produkce.

Nutnosti změn právních předpisů napomáhá i skutečnost, že federální úřady USDA a FDA na svých webových stránkách nedávno zveřejnily informace o tom, že byly z oběhu staženy tisíce kilogramů hovězího masa z důvodu jeho kontaminace mikroorganismem Escherichia coli. Dále byla stažena balená jablka a mrkev, která byla zasažena sporami mikroorganismu Clostridium botulinum a sušené švestky, které obsahovaly stopy olova.

Návrh zákona bude po potravinářských společnostech požadovat, aby testovali veškeré vyráběné potraviny, od oblíbeného mletého masa až po tradiční americké mražené ovocné koláče tak , aby byla zajištěna bezpečnost potravin. Konečné výrobky ani jejich složky nesmějí obsahovat žádné patogeny.

MEAT & POULTRY, 2009, 55, č. 12, s. 12


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 23. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:26