Agris.cz - agrární portál

Pěstování brambor asi mírně klesne kvůli loňské ztrátové sklizni

23. 2. 2010 | ČTK

Pěstování brambor v Česku se asi opět o něco sníží, protože na loňské úrodě zemědělci nevydělali. Farmářská cena se držela nízko od podzimní sklizně a za kilogram nejlepších konzumních brambor teď pěstitelé dostávají asi tři Kč, nejméně za poslední léta. Ústřední bramborářský svaz ČR proto očekává, že bude pokračovat trend mírného snižování osázených ploch, řekl ČTK po dnešní valné hromadě svazu tajemník Josef Králíček.

Rozloha bramborových polí v Česku se od konce devadesátých let snížila 2,5násobně na loňských 28.700 hektarů. Přibližně třetina brambor se pěstuje na Vysočině. "My bychom byli rádi, kdyby plocha byla zachována, ale podle signálů, které máme, na stejných hektarech zřejmě nezůstane," uvedl Králíček.

Při současné situaci na trhu ale farmáři těžko hledají plodinu, na níž by vydělali. Na druhé straně pěstování konzumních brambor je náročnější; průměrné náklady na kilogram odhadují odborníci kolem 2,80 Kč. "Vzhledem k obilí je jejich nákladovost i třikrát vyšší," doplnil Králíček. Podniky, které vesměs bojují s nedostatkem peněz, budou na jaře zřejmě zvažovat i to, jestli si budou moci vyšší náklady spojené s pěstováním brambor dovolit.

Brambor se loni urodilo dost v Česku i v důležitých evropských bramborářských zemích, například v Německu, Francii, Belgii a Nizozemsku. V době sklizně se cena brambor na Vysočině držela pod dvěma Kč za kilogram, podobná byla naposled někdy před 20 lety. Ceny by se mohly o něco zlepšit v následujících týdnech, protože zásoby ve skladech už nejsou tak velké, podotkl Králíček.

Za minulý rok se do Česka dovezlo 103.000 tun brambor - hlavně z Německa, Nizozemska, Francie a Rakouska. Čeští pěstitelé prodali za hranicemi 30.000 tun. V Česku se loni vypěstovalo 752.000 tun brambor.


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:52