Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 25. 2. 2010

26. 2. 2010 | Agris

Globalizace ničí kvalitu českého piva

Ačkoli se dnes stále častěji hovoří o nutnosti alespoň částečného návratu k výrobě tradičních tuzemských potravin, veřejnost, a to i veřejnost zemědělská, vnímá tuto potřebu zejména jako návrat k produkci specilizovaných regionálních uzenářských, pekárenských nebo mlékárenských specialit. O řád vyšší výzvou současné doby je ale kvalita zcela jiného produktu, který je po celém světě jako jediný vnímán jako skutečně typický tuzemský produkt - totiž kvalita českého piva. To má mimo jiné také přímý dopad na odbyt důležitých zemědělských komodit, tedy sladovnického ječmene a samozřejmě chmelu.

AK: V Česku je více než 60 automatů na mléko, další se chystají

V českých městech a obcích funguje více než šest desítek automatů na mléko a zprovoznění dalších přístrojů zemědělci připravují. Vyplývá to ze statistik, které na svých internetových stránkách zveřejnila Agrární komora. Mléčné automaty začaly v Česku rychle přibývat od loňského podzimu, jelikož přímý prodej čerstvého mléka je nyní pro farmáře ekonomicky mnohem výhodnější než jej dodávat za nižší cenu mlékárnám. V některých městech podle statistik Agrární komory funguje několik mléčných automatů. Pomyslným rekordmanem jsou České Budějovice, ve kterých mají lidé k dispozici tři automaty na mléko.

Zemědělství loni zažilo nejhlubší propad od vstupu ČR do EU

Český statistický úřad (ČSÚ) v pátek 26. února vydává první letošní hospodářské výsledky za zemědělství. Ty ukazují na prudký pokles výroby i hospodářského výsledku odvětví. Podle předběžných výsledků se loňská zemědělská produkce v ČR snížila ve srovnání s rokem předcházejícím o 18,06 % na 97,38 miliardy korun. Je to nejslabší výsledek od vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004. „Na poklesu zemědělské produkce se podílejí všechny nejvýznamnější zemědělské komodity z rostlinné i živočišné výroby,“ konstatuje ing. Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Propagace regionálních potravin

Čeští zemědělci i potravináři dlouhodobě poukazují na rostoucí podíl zahraničních potravin na pultech tuzemských obchodů. Ty jsou podle nich sice levnější, často však kvalitativně za domácími výrobky zaostávají. Podíl zahraničních mléčných výrobků se zvýšil za posledních 5 let o sedminu na 27 %. Z dovozu je již více než polovina vepřového a přes třetinu hovězího masa. Agrární komory v regionech podporují již 4 roky soutěže o nejlepší místní speciality. Každý kraj má své logo, které na svých potravinářských výrobcích mohou nosit jen ti nejlepší.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 26. 2. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:56