Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 2. – 28.2. 2010

1. 3. 2010 | Agris

Globus stáhl z prodeje plesnivé lískové ořechy původem z Gruzie

Obchodní řetězec Globus stáhl ze svých provozoven lísková jádra z Gruzie. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v nich objevila plíseň a hnilobu. ČTK to zjistila z internetových stránkách SZPI a řetězce. Již zakoupená jádra mohou zákazníci vrátit a peníze dostanou zpět.

Farmáři ve Zlínském kraji vloni omezili chov prasat

Farmáři ve Zlínském kraji omezili vloni chov prasat. Zatímco na konci roku 2008 chovali 72.110 kusů zvířat, vloni to již bylo 66.987, což představuje meziroční pokles o 7,1 procenta. Počet prasat se meziročně snížil v celé České republice, a to o 10,4 procenta na 1,9 milionu kusů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zemědělci nejen ze Zlínského kraje již delší dobu tvrdí, že chov těchto hospodářských zvířat je ze všech zemědělských odvětví jedno z nejméně rentabilních.

Nová odrůda rýže odolává chladu

Nečekaně chladné počasí vede v Jižní Koreji a Číně k drastickým ztrátám na výnosech, podobně jako tomu bylo v prosinci 2009 v indické oblasti Orissa a ve Vietnamu v únoru 2008. Protože zvyšování výnosů rýže nedrží krok s nárůstem obyvatelstva, měla by sklizeň zajistit odrůda rýže tolerantní vůči chladu. Tak by mohly být pro pěstování rýže využity i ty pěstitelské oblasti, které byly dosud považovány jen za podmíněně vhodné.

Finanční podpora Evropské unie ekologickým projektům - evropský program LIFE +

Moravskoslezský kraj včera slavnostně zahájil projekt „Jednotný informační a komunikační systém ochrany přírody v NUTS II Moravskoslezsko“, realizovaný s přispěním finančního nástroje Evropského společenství LIFE+. Komunitární program LIFE+[1] je finančním nástrojem pro oblast životního prostředí pro období let 2007 - 2013. LIFE+ poskytuje finanční pomoc na řešení konkrétních problémů životního prostředí, které nelze financovat v rámci jiných dotačních titulů. Program LIFE+ v České republice koordinuje Ministerstvo životního prostředí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 1. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:34