Agris.cz - agrární portál

Skončilo zasedání výboru pro zemědělství OECD na úrovni ministrů

1. 3. 2010 | MZe ČR

V Paříži se ve dnech 25. a 26. února poprvé od roku 1998 sešli ministři zemědělství zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a pozorovatelské země k diskusi o budoucích výzvách a příležitostech v zemědělství. Zasedání ministrů předcházela jednání u kulatého stolu o zemědělství a udržitelném rozvoji a o chovu skotu a klimatické změně. Výstupy z ministerského jednání budou základem pro práci OECD na doporučeních konkrétních politik.

Svět stojí před otázkami, jak zvýšit produkci potravin pro zásobení rostoucí světové populace a pro snížení hladu ve světě, jak zvýšit výrobu energie adekvátně stoupající potřebě a zároveň jak zajistit snižování emisí skleníkových plynů, zlepšovat ochranu životního prostředí a zefektivnit globální obchodní výměnu.

Přítomní ministři konstatovali, že je zároveň nezbytné reagovat na klimatické změny, které mění podmínky pro zemědělské hospodaření, na výrazné kolísání cen a nestabilitu příjmů zemědělců v posledních letech, na prohlubující se nedostatek vody v řadě oblastí světa a na měnící se rovnováhu tržních sil. Zvládnutí této situace bude vyžadovat modernizované politiky, které by měly být založeny na kvalitních analýzách, a zemědělství bude hrát při tomto řešení klíčovou roli. Řešení problémů nebudou jednoduchá a budou vyžadovat pozornost mezinárodního společenství. V řadě témat panovala názorová shoda, ale například názory jednotlivých zemí na podmínky liberalizace světového obchodu se lišily, stejně jako názory na potřebu zohledňovat mimoprodukční funkce zemědělství.

Jednání spolupředsedali ministři zemědělství Rakouska a Nového Zélandu. Resort zemědělství ČR zastupoval na pařížském zasedání poradce ministra Jiří Šír.


Zdroj: MZe ČR, 1. 3. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:46